Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har störst antal lediga lägenheter

Söker du lägenhet? Då är Jämtland ett bra ställe att leta på. 4,3 procent av de kommunala lägenheterna i länet är outhyrda – vilket är den högsta andelen i landet.

Annons

Antalet lediga bostadslägenheter i landet fortsätter att minska. I början av september fanns omkring 27 000 hyreslägenheter outhyrda hos samtliga kommunalägda bolag och bland ett urval av de privata uthyrarna, vilket är 4 000 färre jämfört med ifjol. Det visar en färsk rapport som SCB, Statistiska centralbyrån, ligger bakom.

Inte sedan 1992 har det varit så få hyresrätter lediga i Sverige. Men i Jämtland ser bostadstrenden annorlunda ut. Medan det blir svårare och svårare att få lägenhet i resten av landet blir det lättare och lättare att hitta en bostad i Jämtland.

Här var i början av september 4,3 procent av de kommunala fastighetsbolagens lägenheter lediga, vilket motsvarar 383 lägenheter. Samma siffra i fjol var 4,5 procent.

Största andel lediga lägenheter i Jämtland finns i Bräcke kommun. I september var 12,7 procent av allmännyttans bostäder lediga.

– Även om antalet vakanser har sjuknit något, i dag ligger vi på 10,5 procent, har vi stora problem. Vi jobbar i ständig motvind, bekräftar Kjell Backlund, teknisk chef på Bräcke kommun.

– Att ha fem till sex procent lediga lägenheter skulle vara en okej nivå, fortsätter han.

Kommunen jobbar på olika sätta med att få ned antalet outhyrda lägenheter. Just nu håller man på att renovera lägenheter som är i så dåligt skick att de inte går att hyra ut.

– I bland hamnar vi i moment 22. Vi har lägenheter som folk vill bo i, men som är i ett så pass dåligt skick att det inte går att hyra ut dem. Det gäller att lägga slantarna på rätt ställe så att vi kan hyra ut, säger Kjell Backlund.

Lägst andel outhyrda kommunala lägenheter i Jämtland finns i Östersund; där är endast en procent av lägenheterna outhyrda. Samma siffra i Åre är 1,5 procent.

Mer läsning

Annons