Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vatten från tjugo meters djup ska rädda fiskerianläggningens röding

/
  • Torleif Andersson, föreståndare för Vattenbrukscentrum Norr AB:s anläggning i Kälarne ser fram emot den nya vattentuben som skall garantera kallt vatten i anläggningen.

För att slippa återuppleva det som hände den ur ädelfisk- och fiskerisynvinkel mardrömsvarma sommaren 2002, investeras runt 3,5 miljoner kronor för att tillförsäkra fiskerianläggningen i Kälarne riktigt kallt vatten året runt.

Annons

Det nybildade bolaget Vattenbrukscentrum Norr AB, där Bräcke kommun, landstinget, lantbruksuniversitetet och fiskeri- näringen är delägare, förlänger vattenintaget till Kälarneanläggningen med 500 meter. Sålunda hämtas vattnet från och med nästa sommar 800 meter ut i Ansjön, från runt 20 meters djup, där temperaturen ligger på under tio grader.

Den ytterligt värmekänsliga rödingen led svåra kval sommaren 2002.

Hjälplösa tvingades personalen med föreståndaren Torleif Andersson i spetsen stå och se på hur fisken led och dog i bassängerna.

– När temperaturen blir högre än 15 grader börjar situationen bli krisartad för rödingen.

Den nya tuben får enligt planerna en diameter på 80 centimeter och kommer i vinter att läggas ut på sjöisen för att sjunka till botten till våren.

Den nuvarande, 300 meter långa tuben behålls.

Den tuben hämtar vatten från drygt åtta meters djup.

Projektet befinner sig fortfarande i sin linda.

Finansieringen, bland annat det förväntade statliga stödet, är inte klart ännu, liksom juridiken kring utläggningen av tuben i sjön.

LT har tidigare mera utförligt rapporterat kring planeringen av det nya bolaget och där man avser att öka rom- och sättfiskhanteringen av röding.

– Vi kommer även att producera öring och röding för den lokala marknaden, säger Torleif Andersson.

Vattenbrukscentrum Norr AB sysselsätter i dag knappt fem heltidstjänster, det vill säga sex personer.

Bolagets vd har utsetts.

Det blir Birger Mangs, Frösön, mannen som på konsultbasis bistått till att skapa det nya företaget som inom något år ska ha brutit banden med statliga Fiskeriverket.

Fiskeriverket kommer att bidra till att det nya bolaget får ta över den stora anläggningen i Kälarne och även bidra till bland annat ovan nämnda åtgärder för att säkra vattenkvaliteten.

Verket bidrar med 5,8 miljoner kronor till verksamheten under två år, räknat från lidna halvårsskifte.

Mer läsning

Annons