Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdcentraler håller kvällsöppet

/
  • Landstingets verksamhetschef i Bräcke kommun Ulla-Britt Barchéus-Olofsson, distriktsläkaren Malgorzata Filbrandt-Nowak, undersköterskan Mia Horneij, distriktsläkaren Klaus Carlsen och undersköterskan Lena Mattsson, hälsar välkommen till Bräckes kvällsöppna hälsocentral. Notera hälsocentralens nyrenoverade entré.   Foto: Ingvar Ericsson

Hälsocentralerna i Bräcke och Kälarne gör ett nytt försök med pendlaranpassat kvällsöppet.

Annons

Många som är bosatta i Bräcke- och Kälarnetrakterna och jobbar långt från hemmet kan vid besök på sin hälsocentral tvingas ta ledigt från jobbet för att på dagtid klara sitt besök.

Detta vill man från hälsocentralen försöka att hjälpa folk att undvika och håller centralen öppen en onsdagskväll varannan vecka under tre månader.

Försöket inleds 3 mars och mottagningen hålls öppen från klockan 17 och fram till sista besöket.

Försök med kvällsöppet på hälsocentralen gjordes i Bräcke för ett dussintal år sedan, ett försök som visade att det faktiska behovet inte var särskilt stort.

– Vi vill på det här sättet få reda på om behoven har förändrats och att ett kvällsöppet är något som är till gagn för Bräcke- och Kälarneborna, säger landstingets verksamhetschef i Bräcke kommun, Ulla-Britt Barchéus-Olofsson.

Doktor Klaus Carlsen beskriver hur flera av hans patienter tvingas ta ledigt halvdagsvis för att ta sig till läkaren i Bräcke och därför har funderat på att inom ramen för det fria vårdvalet byta hälsocentral.

Det extra öppethållandet har ett visst samband med möjligheten till fritt vårdval.

– Vi visste att det fria vårdvalet skulle komma, men vi har ännu inte märkt att våra patienter sviker oss för Östersund eller Hammarstrand, säger Carlsen.

Det extra öppethållandet löses med en enkel arbetstidsschemaändring och leder inte till några särskilda kostnader för landstinget.

Utvärderingen av försöket görs i maj eller juni och om erbjudandet att besöka hälsocentralen uppskattas i tillräcklig omfattning blir det fortsatt kvällsöppet i höst.

Mer läsning

Annons