Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädjar om hjälp med utländska bärplockare

De kommuner som hade bekymmer med strandsatta bärplockare i somras har nu gått ut med en bred skrivelse till myndigheter och intresseorganisationer.

Annons

Efter sommarens kris med utländska bärplockare i Bräcke, Nordmaling, Storuman, Älvdalen och Åsele har nu företrädare för kommunerna vänt sig till Regeringskansliet, Sveriges kommuner och landsting, Migrationsverket, gränspolisen och LO med en skrivelse.

I brevet konstaterar företrädarna för kommunerna att efterfrågan på nordiska bär och produkter tillverkade av dessa är mycket större än utbudet. Bärbranschen brottas dock med problem vilket dessa kommuner fick känna av under 2010. I skrivelsen står det att missförhållanden i bärbranschen kostade skattebetalarna i kommunerna över 1000 arbetstimmar och 1,2 miljoner kronor. Dessutom har bärbranschen och viss mån Sverige fått dåligt rykte i internationell massmedia.

Nu vill kommunerna lämna vidare det gruppen kom fram till vid en konferens i höstas. De vill bland annat få ansvarskedjan utredd. Ett förslag är att bärföretagen måste visa att de är likvida och har motsvarande en månadslön per plockare de anlitat. Ett fastställt lägstapris per kilo bär är också ett förslag. Vem representerar bärbranschen? För att staten ska kunna ställa krav bör den vara organiserad och ha någon som företräder den. En instruktionsfilm om allemansrätten och vad bärplockning går ut på är ett förslag på en insats som skulle kunna göras innan plockarna lämnar sina hemländer. Kommunerna skulle också vilja att uppdragsgivaren är skyldig att redovisa vilket boende som tillhandahålls och att boendet uppfyller krav från till exempel räddningstjänsten.

Kommunerna understryker i sitt brev att de inte sitter på lösningarna, men att de känner grundproblemen och nu vill se en ändring inom området.

Mer läsning

Annons