Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tysk tv gjorde reportage hos Heliane och Bernd i Sörbygden - för tredje gången

/
  • Författarinnan Heliane Klingelhofer-Grundel. Sörbygden, talar lyriskt om Sörbygden i tysk television.Foto: Ingvar Ericsson
  • Den gamla skolbespisningen är makarna Klingelhofer-Grundels allrum.Foto: Ingvar Ericsson
  • Kabel 1-teamet  i form av ljudteknikern Sven Schneider, fotografen Stefan Pape och reportern Sabine Aisch i reportagetagen med Tysklands vältaliga ambassadör  i Sörbygden, Heliane Klingelhofer-Grundel.Foto: Ingvar Ericsson

Ett skäl till att det just nu flyttar en hel del tyskar och holländare till Jämtland och Sverige kan vara den tämligen omfattande mediabevakning som råder kring emigrerade tyskar som kommit hit.

Annons
I tyska ögon är Sverige lite exotiskt, nämligen.
Tv-kanalen Kabel 1, som sänder både per satellit och markbundet, har mångmiljonpublik på sina emigrantprogram, vilka är två timmar långa och sänds varje söndag med start klockan 20.15.
Särskilt höga tittarsiffror lär just programmen om emigranter till Sverige ha.
Ett av de större numren under senare år var när författarinnan Heliane Klingelhofer-Grundel och hennes man Bernd flyttade från den tyska asfaltdjungeln och köpte och slog sig ner i den gamla och mycket stora och väldigt nerlagda skolan i Sörbygden i östra delen av Bräcke kommun.
Kabel 1 följde makarna Klingelhofer-Grundel från det att de hittade Sörbygdens skola på internet, till att de packade ihop sitt gamla hem, åkte till Sörbygden och installerade sig i Sörbygden.
Efter några månader kom ett nytt Kabel 1-team till Sörbygden för ett uppföljningsreportage och i måndags, efter ett och ett halvt år efter flytten, var det för tredje gången dags igen.
Då kom ytterligare ett team för att se hur det stod till i Sörbygden och LT kom på plats strax innan de skulle resa tillbaka till Tyskland.
Alla tre i teamet var tydligt begeistrade över besöket och hur vackert det är i det höstprunkande Sörbygden.
Heliane uppbådade hela sin författartalang och beskrev såväl hösten som vintern och vårvintern i Sörbygden så lyriskt att man nästan fick ståpäls.
Att Sörbygden inte längre har någon dagligvarubutik, att vägen mot Albacken och Bräcke tidvis lämnar massor av övrigt att önska och att Sörbygdenbygden under en tid saknat bensinmack är futiliteter som torde få passera den tyska tv-publiken obemärkt.
Helianes beskrivning av den för två personers bostadsändamål nog så gigantiska skolbyggnaden får den att framstå som vilken flashig villa som helst och med stor och rättmätig stolthet visar hon hur skolans gamla lärarlägenhet nu renoverats och delats upp i makarnas sovrum och Helianes skrivkammare.
Bespisningslokalen är nu liksom tidigare makarnas huvudsakliga utrymme att vistas i.
Den fortfarande ännu endast blygsamt åtgärdade markvåningen med skolans gamla aula/gymnastiksal används inte, men skisser finns på att inreda det stora utrymmet för turistiska ändamål.
Värmenotan lär enligt Heliane stanna vid anmärkningsvärt låga 25 000 kronor per år.
Bernd Grundel är kock och dagpendlar 20 mil till jobbet i restaurang Cupolen i Sundsvall.
Inom kort kommer de till Hammarstrand emigrerade makarna Sibylle och Wolfgang Löhr att få besök av ett Kabel 1-team.
Med tanke på att makarna Löhr engagerat sig i turismnäringen torde vi kunna vara säkra på att Hammarstrandsområdet får all upptänklig PR.
Det antyddes på onsdagen ett fjärde Kabel 1-besök i Sörbygden runt jul
En detalj som torde göra folk som makarna Grundel intresserade av att framträda i tv är att de faktiskt får betalt för att ställa sig till förfogande.
Fotnot: Programmet ska enligt planerna sändas söndag 9 november kl 20.15.

Mer läsning

Annons