Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillåter inte att förbundet skrotas

En skrotning är aktuell av Östra Jämtlands kommunalförbund, ÖJK, ägt av Bräcke och Ragunda kommuner.

Annons
Tanken är att ÖJK skall inlemmas i Norra Jämtlands räddningsförbund tillsammans med Krokoms, Strömsunds och Östersunds kommuner. Ett dilemma är att det östjämtska förbundets ekonomi är pressad och att Norra, inte vill anta medlemmar som inte har en ekonomi i balans.
Den östjämtske räddningschefen Kjell Lundbom har tagit fram ett förslag till omorganisation. LT har tidigare rapporterat om inte minst brandpersonalens motstånd mot Lundboms besparingsförslag som går ut på att i östra Jämtland ha två huvudbrandstationer i Bräcke och Hammarstrand och fyra små stationer i Bispgården, Kälarne, Stugun och Gällö. Besparingen skulle innebära att runt 25 brandmän skulle förlora sina uppdrag.
Läget i förbundet är så irriterat att dess ordförande Jim Salomonsson, s, Hammarstrand, avsagt sig uppdraget. Han efterträds vid ÖJK:s möte i november av Ragundas kommunalråd Elisabet Yngström.
Ärendets fördröjning har hittills fördyrat ÖJK:s verksamhet med knappt en halv miljon kronor. Läget förvärras varje dag som ingenting görs och att ÖJK vid sitt novembermöte tvingas till ett beslut om hur den östjämtska räddningstjänsten skall se ut är givet.
Det kommunala penningtillskottet är fruset i år och kommer förmodligen att frysas även inför 2009, vilket ger ett underskott på runt en miljon kronor. I det lagda förslaget återstår lika många brandmän i både Bräcke och Ragunda kommuner.
I Ragunda kommun anser politikerna att förslaget inte räcker för att klara säkerheten, medan Bräckes politiker menar att det räcker.

Mer läsning

Annons