Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terror mot familj blev kampanj för respekt

/
  • Polisinspektör Iva Strand, Bräcke kommuns hälsoplanerare Lena Persson och socialsekreterare Maja Ölund avrundar på tisdag den årslånga aktiviteten till förmån för mångfalden i kommunen med ett anförande av Tomas Fogdö. Foto: Ingvar Ericsson

För ett år sedan utsattes en invandrarfamilj i Bräcke för allvarligt och främlingsfientligt hot av några ungdomar i Bräcke. Deras lägenhetsdörr sparkades sönder och familjen och några närboende invandrare hotades på flera sätt.

Annons

Händelsen blev en larmklocka som startade omfattande aktiviteter inom en rad myndigheter.

Brottsförbyggande rådet/Folkhälsorådet i Bräcke satte samman en aktionsgrupp ur socialtjänsten skolhälsovården och polisen med uppgift att bedriva mångfaldspedagogik i Bräcke.

Polisinspektör Iva Strand, Bräckepolisen, skolsköterskan Lotta Blomqvist, socialsekreteraren Maja Ölund på den kommunala familjeomsorgen och Bräcke kommuns hälsoplanerare Lena Persson blev förgrundspersoner i gruppen.

Gruppen har under det gångna året arbetat med att försöka informera eleverna i kommunens högstadier och gymnasium om mångfald.

– Vi har velat skapa förståelse för flyktingar, homosexualitet och olika former av handikapp, kort sagt respekt för andra människor, säger Iva Strand.

– Vi hoppas att ungdomarna tar till sig något av det som vi lärt.

– Dessutom har vi givetvis försökt att minska fyllan och skadegörelsen i Bräcke.

Anmärkningsvärd är Iva Strands notering att det under det gångna året inte kommit till Bräckepolisens kännedom att några rasistiska påhopp ägt rum.

Det numera riksbekanta problemet med den omfattande skadegörelsen i väntsalen i Bräckes stationshus har givetvis varit på tapeten.

Det gångna årets aktiviteter avrundas nu på tisdag när numera rörelsehindrade slalomesset Tomas Fogdö kommer till Bräcke för att berätta om sitt liv och hur han hanterat sitt iråkade handikapp och lyckats vända det till en framgång.

Fogdö framträder i skolan tisdag och onsdag och för allmänheten i Bräcke Folkets hus på tisdagskvällen.

Det gångna årets aktivitet har finansierats av skolan/kommunen, BRÅ, kommunens integrationsenhet, kyrkan, och kommunens demokratigrupp.

Mer läsning

Annons