Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxiservice ger ingen lönsamhet i Bräcke

/
  • – När vi i det här företaget kommunicerar om oss själva använder vi aldrig ordet ”taxi”, säger åkaren Viveka Andersson, Trafikentreprenader AB, Kälarne. Foto: Ingvar Ericsson

– Taxi, var god sluta vänta! Ungefär så skulle det kunna låta i Bräcke och västra delen av Bräcke kommun, en länsdel där det inte längre och för en rimlig slant går att beställa en taxi för vanlig personbefordran.

Annons

Transport för färdtjänst, sjukresor och skolskjutsar i Bräcke kommun sköts under innevarande period av Viveka Andersson Trafikentreprenader AB, Kälarne.

Hon tog över efter två separata bolag med verksamhet i Bräcke, Gällö och Kälarne.Viveka har totalt 15 bilar i trafik i kommunen.

Att köra taxi för privatpersoner är inte längre ekonomiskt lönsamt i kommunen och det råder en viss upprördhet kring tingens brist på invand ordning.

– Det här skapar känslor och jag blir emellanåt uppringd mitt i natten av upprörda personer som menar att det är min förbannade plikt att skjutsa folk, säger Viveka Andersson.

– De som är upprörda inser inte min situation. Om jag skulle slå på stort och annonsera skulle jag kanske omsätta lite drygt 3 000 kronor i månaden i hela kommunen på taxitrafik.

– Kostnaden för bilarna är fast, men det är chaufförerna som kostar. Varje gång som jag måste sätta en chaufför i arbete tvingas jag enligt gällande avtal betala lön för tre timmar. Dessutom kräver lagstiftningen elva timmars vila per dygn.Vi har en hög taxa för lokala bilresor som folk har baxnat inför, men det här fungerar bara inte.

– Jag skulle så gärna vilja ha en ökad tillgänglighet för taxi, men det går inte, och vårt avtal med länstrafiken är svårt att blanda med fyllekörningar.

– Dagtid vardagar går det att beställa körningar i förväg även för kvällsbruk och då gör vi vad vi kan för att lösa situationen.

– Det här är en helt ny bransch numera, och väldigt få ute i glesbygden åker taxi.

Viveka Andersson Trafikentreprenader AB har en årsomsättning på närmare elva miljoner.

– Mitt företag gör offentliga transporter och när vi kommunicerar om oss själva använder vi aldrig ordet ”taxi”.

Mer läsning

Annons