Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandskyddet stoppar Sigvard Karlssons utbyggnad av sitt företag

/
  • Här, 60 meter från Alans strand vill Sigvard Karlsson bygga sin fiskestuga.  Foto: Ingvar Ericsson
  • Sigvard Karlsson äger sedan 12 år tillbaka Albackens Jakt & Fiske, som han vill bygga ut med en strandnära fiskestuga.Foto: Ingvar Ericsson
  • Sigvard Karlsson, AlbackenFoto: Ingvar Ericsson

Strandskyddsbestämmelserna hindrar Sigvard Karlsson, Albackens Jakt & Fiske i Strandåker, Albacken, att bygga ut företaget. Företaget behöver ett alternativ till sin 12 bäddar stora jaktstuga när SCA och norska Statkraft bygger en planerad vindkraftpark med 38 snurror på Mörttjärnberget i skogen i närheten av Albacken.

Annons

En snurra ska stå bara något hundratal meter från jaktstugan och plockar enligt Karlsson vildmarkssjälen av hans rustikt exotiska skogshus för turistboende.

Nu har han en idé om att som ett alternativ till jaktvillan bygga ett turisthus med inriktning på fiske vid Alans strand, intill företagets huvudanläggning.

Huset kommer enligt en skiss att hamna runt 60 meter från sjöstranden, något som i naturvårdsverkets ögon är alltför sjönära varför verket ger projektet kalla handen.

– Jag måste bygga nytt med ett nytt koncept för att skapa en ny attraktion för företaget.

– Jag bygger på egen mark där det sällan eller aldrig rör sig några människor.

Bräcke kommuns byggnadsingenjör Erling Håkansson och bygg- och miljönämndens ordförande Sven Edström, s, har besökt och välsignat platsen och kommunen har gjort vad man kan för att Sigvard Karlsson, 74, ska få bygga sitt hus.

Per lagstadgad automatik har Sigvard Karlssons ansökan om förhandsbesked gått vidare via länsstyrelsen till Naturvårdsverket med nu känt resultat.

– Det borde finnas en möjlighet att pröva varje enskilt ärende, men i och med att 100-metersgränsen finns sker ingen prövning.

Sigvard Karlsson har i 12 år ägt anläggningen som ursprungligen hette Gunder Häggs Albacken.

– Det är knappast någon lysande affär och jag driver företaget med mina döttrar Eva Fagerberg och Marie Ljungberg. Anläggningen lockar främst gäster från Tjeckien, Frankrike och Polen.

Sigvard Karlsson driver även ett hjorthägn med 60 hjortar i anslutning till sig jaktstuga, ett hägn som han avser att avveckla när vindkraftverken gör entré.

I Västanbäck finns ett annat strandskyddsärende som LT nyligen rapporterat om. Där har en person byggt om en strandnära lada till sportstuga, något som lett till att han ålagts att flytta huset längre från Sörbygdssjöns strand.

Mer läsning

Annons