Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sörbygden blir en allt tyskare by

/
  • Sabine och Karl-Heinz Kierblewski har kommit från staden Ludwigslust i Mecklenburg för att slå sig ner i Sörbygden.
  • Karl-Heinz Kierblewski trivs när han får umgås med sitt något varierande menageri. Får bor numera i den gamla ladugården, snart utvudgas menageriet med tre hästar.
  • Snö, Sörbygden och Sverige är numera livskvalitet för Kierblewskis och alla deras djur.

Den tyska koloniseringen av Sörbygden i östligaste delen av Bräcke kommun fortsätter.

Annons

LT har tidigare rapporterat om makarna Heliane och Bernd Klingelhofer-Grundel, som för ett par år sedan lade upp 25 000 kronor och köpte byns gamla skola.

Nu har det kommit påfyllning.

LT har besökt makarna Sabine och Karl-Heinz Kierblewski som kommit flyttande från staden Ludwigslust i Mecklenburg, mellan Berlin och Östersjökusten, för att tillsammans med sitt tämligen omfattande menageri slå sig ner i byn.

Och inte nog med det:

När detta publiceras har ytterligare tyskar flyttat till trakten.

Detta i form av Karl-Heinz’ bror Wolfgang, som tillsammans med sin fru Gisela hyr ett hus i Hemsjöviken, på södra sidan av Sörbygdssjön.

Sabine och Karl-Heinz hyr den gård i Sörbygden som tidigare tillhörde Hadar Nygren, Kälarne, numera Nina Lindberg och Dennis Fagan, Stockholm, och som uppenbarligen är perfekt för deras behov. Med fyra stora hundar, tre katter, fyra får, tre höns och inom kort även en nordsvensk häst och två ponnies behövs gårdens utrymmen mer än väl.

– Vi måste bygga ut stallet och det kan hända att vi köper den här gården.

Makarna Kierblewski är båda pensionärer, båda har arbetat i fängelser och båda har ett förflutet i gamla Östtyskland, bakom den numera fallna järnridån.

Sabine har jobbat i fängelseförvaltning, där hon hanterat strafftider, och Karl-Heinz har varit teknisk direktör för fyra fängelser i Berlin.

Särskilt fängelsemässigt känns det knappast, deras nya östjämtska hem, vilket är precis det som var meningen.

Efter en lång rad år under kommunistiskt förtryck och i fängelsemiljö har makarna Kierblewski sagt godbaj till Tyskland och gör nu allt de kan för att försvenska sig.

De har inte varit i Tyskland på över ett år.

– Och folket i Sörbygden är mycket trevliga, sociala och tillmötesgående.

– Vi känner oss hemma här, och faktiskt mindre ensamma än vi gjorde i Tyskland.

Från Tyskland flyttade makarna för något år sedan till Gåltjärn, utanför Härnösand, men fick genom Internet nys om gården i Sörbygden med nu känt resultat.

Mer läsning

Annons