Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut med gratisfika i Bräcke kommun

/
  • Kommunalrådet Sven-Åke Draxten i Bräcke får numera betala för sitt kaffe. Foto: Ingvar Ericsson
  • Elisabet Lindgren, Bräcke Folkets hus, står med tom kafeteria sedan kommunens gratis personalfika dragits in.
  • Kommunens egen kafeteria i Bräcke används betydligt mera flitigt nu sedan det fria kaffet försvunnit för kommunens personal.

Vid årsskiftet tvingades personalen i Bräcke kommun bort från sin kaffegräddfil med fritt personalkaffe på fikarasterna.

Från och med 1 januari får personalen vackert betala sitt kaffe själva.

Annons

Bräcke kommun har fram till nu och under en längre tid varit länets enda kommun som bjudit sin personal på den vederkvickande tillika sociala drycken.

Med indragningen sparar kommunen sammanlagt 200 000 kronor per år.

Det installeras just nu betalautomater för kaffe/choklad både i kommunskrapans fikarum i Bräcke och ute på de större arbetsplatserna i verksamheterna.

På de mindre arbetsplatserna är det tänkt att personalen själva får sköta sin kaffehantering.

– Det kan mycket väl vara så att några arbetsplatser ligger på ett kaffelager som de nu kan njuta av, säger Bräckes kommunalråd Sven-Åke Draxten (S).

Prisnormen ligger på tre kronor per kopp, något som antingen betalas genom att man överför lönemedel till sin egna kaffenyckel som stoppas in i automaten eller att slantarna erlägges kontant.

De 75 personer som arbetar i kommunens förvaltningshus i Bräcke har fram tills nu kunnat gå till kafeterian i det angränsande Bräcke Folkets hus och två gånger om dagen ta sig sin halvtimmeslånga kopp med tilltugg.

För den servicen har Folkets hus fakturerat kommunen sammanlagt drygt 60 000 kronor per år, ett belopp som även innefattat en viss hyresersättning för att Folkets hus hållit med lokal.

Lokalhyran har betalats trots att kommunhuset innehåller ett eget fikarum, ett rum som nu kommit till heders i samband med nyordningen kring kaffet.

De uteblivna 60 000 kronorna ställer till problem för Bräcke Folkets hus som i och med nyordningen tvingas varsla fyra personer om sänkt tjänstgöringstid.

– Vi måste dra ner på personalen för att klara ekonomin, säger Folkets hus Maritha Andersson.

Mer läsning

Annons