Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsjakten på varg har ännu inte gett resultat

Jakten på den varg som stört renarna på Njaarke samebys vinterbetesmarker har inte gett något resultat i helgen. Vargen har nu klarat sig en vecka efter Naturvårdsverkets beslut att tillåta skyddsjakt.

Annons

Helgens vargjakt har inte gett den utdelning som samebyn hoppats på. Vargen befinner sig just nu inom det område i Bräcke kommun där samebyn Njaarke har sina renar.

– Vi har haft kontroll på honom hela tiden men samtidigt haft lite otur. Det har varit stolpe ut kan man säga, säger jaktledare Pär Nilsson.

Jakten på vargen har gått till så att ett antal jägare slår en ring kring det område dit vargen spårats och ställer sig på pass. En av jägarna går sedan in i ringen och försöker stöta vargen ut ur ringen förbi de passande jägarna. Men i det här fallet har metoden inte lyckats.

– Det vill ju till att man har någon på post just där vargen går ur varvet. Det är dålig terräng i det här området så det blir ganska stora varv som man måste slå och då blir det ju luckor på sina håll, säger Pär Nilsson.

I dag, måndag, har det gått en vecka sedan jakten på vargen inleddes. Pär Nilsson säger att det tär lite på krafterna att de inte lyckats skjuta vargen så att de kan ägna sig åt renarna, men det finns enligt honom inga alternativ.

– Det bästa för oss just nu är att prioritera jakten. Det är bara att gno på och koppla bort allt annat. Vi kommer att skjuta honom det vet jag, men vilken dag det blir det vet jag inte.

Mer läsning

Annons