Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista resan med pensionspengar i postbilen

/
  • Prat och skoj är det efter vägen när lantbrevbäraren Ola Östlund träffar sina kunder. Här stoppar Gustaf Nilsson i Albacken sina pensionspengar i fickan. Nu blir det Visakortet som gäller. Foto: Henrik Flygare
  • Foto: Henrik Flygare

I går var det sista dagen som Sveriges pensionärer kunde hämta ut sina pensionspengar via lantbrevbäraren.

Annons
- Jag är väldigt besviken över att vi förlorar den här servicen, säger Gustaf Nilsson i Albacken. Sedan får man höra att postchefen tjänar 900 000 kronor i månaden, det på bekostnad av servicen i glesbygd.
Från den 28 november kan man inte göra några kassaärenden alls eftersom riksdagen har bestämt att Svensk kassaservice ska avvecklas.
Nu har Gustaf Nilsson skaffat sig ett Visakort som han ska lära sig använda.
- Men jag vill inte mista brevbäringen, säger han oroligt.
Totalt finns det 28 202 hushåll i vårt län som har lantbrevbäring. I Bräcke utdelningsdistrikt finns det totalt 1 500.
I går delade lantbrevbäraren Ola Östlund från Bräcke ut pensioner till fem-sex pensionärer på sin 16 mil långa rutt på 200 hushåll runt Hemsjö, Sörbygden, Albacken, Ljungå för att nämna några orter.
Snabbt går det att dela ut posten i brevlådorna, men rätt som det är finns det en markering på lådan som betyder att ett hushåll vill ha kontakt med brevbäraren.
En som markerat sin låda var Gustaf Nilsson.
- Jag har till och med ringt Post- och telestyrelsen, det gjorde jag i går, (läs tisdag LT:s anm) och frågade om vi verkligen blir utan pengar och service nu, säger han och fick svaret att så var det.
Varje månad har han hämtat pensionspengar från lantbrevbäraren och vid behov har det även varit möjligt att ta ut 2 000 kronor.
Nu är det slut, landets pensionärer och andra med lantbrevbäring får finna sig i att lösa sina kassatjänster på annat sätt.
Men för Uno Björn i Strandåker har förändringen ingen betydelse.
- Jag åker till Bräcke när jag är black, säger han när han står vid vägen och träffar brevbäraren för att, just det, ta ut lite pengar.
Ola Östlund rattar sin lilla, gula postbil på de stundtals krokiga och smala vägarna. Han kör vant in till varje postlåda.
I Hemsjö står Sven Ove Kölegård vid vägkanten för att hämta sin post.
- Jag berörs inte av förändringarna, säger han, jag har inte haft rätt bank så kassatjänsten kommer jag inte att sakna. Men skulle jag bli utan Länstidningen vore det tragiskt.
Elisabeth Engberg i Sörbygden har aldrig varit beroende av lantbrevbärarens kassatjänster.
- Jag har inga stor krav på service, säger hon. Här finns det inte heller möjlighet till bredband.
När vi kommer till Ljungå ska Ola Östlund tömma brevlådan, för det görs överallt varje dag. Men i dag strular det till sig, låset kärvar och han får inte ut nyckeln.
Tore Andersson, en gammal lantbrevbärare från byn, kommer till undsättning.
- Ni skulle ha varit med förr när vi hade förtroendet att ha lite pengar med oss, skrockar han. Alla skulle ha ut sin pension då så ni kan räkna ut hur mycket pengar i hade.
- Nej, nu är det dags att sparka cheferna och betala lantbrevbärarna så de har råd att åka med kassatjänster också.

Mer läsning

Annons