Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCA väntar på medvind för miljardprojektet

/
  • SCA:s projektledare Åke Westberg, SSVAB:s vd Bengt Wernmark och SSVAB:s projektledare Jacob Nordström, trots överklaganden tre hoppfyllda herrar vid måndagens samrådsmöte i Kälarne.
  • Det rådda överlag glada miner vid samrådsmötet i Kälarne inför SSVAB:s vindprojekt där företrädare för SSVAB och Bräcke, Ragunda, Strömsunds och Sollefteå kommuner var representerade.   Foto: Ingvar Ericsson

– Vadå bromsa?

– Inte vi i alla fall!

Annons

– Den dag som alla hinder är undanröjda i form av överklaganden och liknande, samt att vi själva tagit beslut om investeringen startar vi projektet helt enligt planerna.

– Ingenting är lagt på is.

De var tydliga så det förslog, den trio från SCA Statkraft Vind AB, SSVAB, som på måndagen tillsammans med företrädare för Bräcke, Ragunda, Strömsunds och Sollefteå kommuner utgjorde storfrämmande på hotell Östjämten i Kälarne.

Det hade kallats till samrådsmöte mellan de närmaste berörda parterna för att lämna en lägesrapport i SSVAB:s 20-miljardersprojekt där det senaste problemet är Naturvårdsverkets överklagan av 15 vindsnurror i trakten av Albacken, något som LT rapporterade om förra veckan.

LT har även rapporterat om tidigare överklagningar som kommit från berörda samebyar, Ragunda och Strömsunds kommuner, Jämtlands och Västernorrlands ornitologiska föreningar samt ett par privatpersoner.

– Vi har nu bara att ligga stilla och vänta på att domstolsprocessen skall ha sin gång, säger SSVAB:s vd Bengt Wernmark.

– Vi styr i dag inte över processen och vi kan inte ange några tidsplaner. Vi kan bara hoppas att det går så fort som möjligt.

SCA vill inte avslöja hur mycket pengar man hittills lagt ner på projektet som har en total prislapp på runt 20 miljarder kronor.

Inom SCA och Statkraft har ett 20-tal personer sedan 2008 arbetet mer eller mindre på heltid med projektet, omfattande vindmätningar har ägt rum och i de fyra berörda kommunerna har man lagt ner ett omfattande arbete.

Tillsammans med alla andra som varit engagerade skulle ett stopp för projektet innebära ett rejält ekonomiskt bakslag även om hittills inget nämnvärt arbete blivit gjort i terrängen.

– Vi vet ju inte vilka villkor vi ställs inför i nästa instans, men vi tror fortfarande på projektet och vi har jobbat för full fart fram till nu, säger projektledaren Jacob Nordström.

Kälarnemötet var planerat att äga rum redan i november, men har till följd av i första hand en rad överklaganden inte minst från rennäringen samt en utdragen handläggning hos länsstyrelsernas miljöprövningsdelegation blivit uppskjutet. Målsättningen med mötet var att informera och utbyta tankar mellan projektet och de berörda kommunerna.

Mer läsning

Annons