Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökningsgränser blir föremål för utredning i Bräcke kommun

För någon vecka sedan kunde LT rapportera om Bräcke kommuns mycket ambitiösa planer på att stoppa rökning och tobaksbruk i kommunens lokaler med närmaste omnejder, inte minst under arbetstid.

Annons

Beslutet om kärvare bud skulle på onsdagen ha tagits av kommunfullmäktige men fimpades tills vidare. Ärendet lyftes ut ur föredragningslistan på grund av att det ansågs som inte tillräckligt genomarbetat.

– Det var förhastat att ärendet kom upp, säger kommunalrådet Sven-Åke Draxten (S).

– I dag har vi tobaksförbud under arbetstid och beslutet om rökrestriktioner togs egentligen redan 1990. Nu har dock brottsförebyggande rådet, BRÅ, studerat ärendet och innefattar även snus i förbudspaketet. Det står ju inte på snusdosorna att snus är dödligt, bara att det kan vara skadligt. Det är farligt att röka och nu ska vi i kommunen ta ställning till huruvida snus skall innefattas i rökrestriktionerna.

I de nuvarande bestämmelserna råder rökförbud i kommunala byggnader och utanför deras entréer.

– Vi kommer sannolikt att slå oss ner och rita kartor där vi gör klart inom vilka gränser förbud råder runt de kommunala fastigheterna i kommunen.

Speciellt angeläget är detta vid högstadiet i Bräcke skola som har sin skolgård utanför kommunhuset där kommunfolk har haft för ovana att röka.

– Vi ska lägga ner lite mera jobb på rökningsrestriktionerna innan de åter blir ett fullmäktigeärende, säger Sven-Åke Draxten.

Mer läsning

Annons