Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökförbud utan verkan i Bräcke

/
  • Ytan framför Bräcke kommuns förvaltningshus, till vänster, och Bräcke Folkets hus/Bräcke skolas högstadium, till höger, råder ett formellt rökförbud som det ses mellan fingrarna kring. Foto: Ingvar Ericsson

En av länets få skolgårdar där det ses mellan fingrarna att det röks på är skolgården utanför Bräckes högstadiebyggnad/Bräcke Folkets hus och som även är närområde för Bräcke kommuns förvaltningshus.

Annons

Sedan 1991 finns ett formellt beslut på att det råder rök- och tobaksförbud i Bräcke kommuns lokaler med angränsande områden. Det är dock bara att konstatera att det trots allt röks en hel del på förbjuden mark, både bland skolelever och kommunpersonal på den gemensamma markyta som fungerar både som skolgård och närområde till kommun ens förvaltningshus.

Det finns inget angivet vad som händer om man bryter mot rökförbudet.

I höstas var det kommunala rökförbudet ett kommunstyrelseärende. Kommunstyrelsen hade föreslagit att fullmäktige skulle besluta om att komplettera det gamla förbudet med att rökarna även skulle erbjudas avvänjningsterapi.

Vid fullmäktigemötet hoppades punkten över med motiveringen att saken skulle utredas ytterligare.

Sedan dess har ingenting hänt och veterligen pågår ingen ny beredning inför kommande kommunstyrelse- och fullmäktigesammanträden.

– Jag ifrågasätter en ny runda i byråkratin, säger det icke rökande kommunalrådet Sven-Åke Draxten, (S).

– Man kan undra om det röks mindre bara för att man förnyar och modifierar ett gammalt förbud.

– Frågan är om man ska uppmana cheferna att riva i lite hårdare för att förbudet ska efterlevas.

– Som det är i dag är det här ett förbud som kan ses som en rekommendation.

Mer läsning

Annons