Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rivningshus blir renoverat boende – men inte vem som helst får flytta in

/
  • Det nya huset i Bräcke slutbesiktigades på fredagen. Här är fyra av dem som analyserade: Bräcke kommuns Bo Edh, rörentreprenören Anders Hansson, Hanssons Rör, Ånge, Martin Persson, Gällö Ventilation, och besiktningsmannen Gunnar Axelsson, FQ Fastighetskvalitet, Östersund.
  • Att huset försetts med hiss har lett till att man tvingats till de här utbyggnaderna för trapphusen.
  • Fasaden mot söder har fått ett helt nytt utseende i och med ombyggnaden.
Foto: Ingvar Ericsson

I dag, lördag, startar inflyttningen i den första etappen av den senaste nymodigheten i Bräcke kommun, det som officiellt kommer att benämnas trygghetsboendet, i kvarteret Lokatten i Bräcke.

Annons

I Ragunda kommun kallas boendeformen satellitboende och är ett resultat av ett tämligen nytt koncept kring offentlig fastighetsförvaltning.

Husen var tidigare aktuella för rivning och Bräcke kommun hade fått statliga pengar för rivningen.

I stället för rivning har staten inom företaget Statens Bostadsomvandling, SBO, lagt beslag på rivningspengarna och för en symbolisk krona köpt husen. SBO bygger om husen som efter ombyggnad hyrs ut till kommunen som i sin tur hyr ut till de boende.

Nästa tisdag invigs den första etappen av Bräckebygget under närvaro av bland andra ledningen för SBO och då det vankas stort kaffekalas, inte minst för hyresgästerna.

Samtliga hyresgäster är innevånare i Bräcke kommun och lägenheterna är redan fulltecknade.

De som nu flyttar in är främst folk som i dag bor i den del av det stora huset som kommer att renoveras under vintern. De får flytta in i toppfräscht boende med hiss, sällskapsrum, uppgraderade badrum och mycket annat godis.

Den nu aktuella huskroppen innehåller 13 lägenheter mot tidigare 14. Lägenheterna, som renoverats av byggföretaget Treab, mäter mellan 35-90 kvadratmeter och när allt står klart till våren kommer SBO att ha investerat sammanlagt drygt 25 miljoner kronor i projektet.

– Filosofin kring det här huset är att den som bor ute i någon by i kommunen kan flytta hit och få uppleva trygghet och social samvaro i komfortabla former, säger Bräcke kommuns tekniske chef Kjell Backlund.

Inte vem som helst får bo i lägenheterna. Det finns kriterier som måste uppfyllas och det är kommunens vård- och omsorgsgrupp under ledning av Saila Quicklund och Lars Liljedahl som väljer gäster.

I Ragunda kommun har SBO och kommunen gjort en motsvarande affär med tre hus i Hammarstrand och Bispgården och som blivit en succé.

Mer läsning

Annons