Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddande reservkraft

/

När det är strömlöst och svart i Bodsjöbygden strålar den vidare precis som vanligt, traktens dagligvarubutik i Sidsjö, väster om Bräcke.

Annons

Detta tack vare ett dieseldrivet 60 ampères reservkraftverk med Scaniamotor, en gång köpt av Kronan, som butikens ägare, den ekonomiska bygdeföreningen, skaffat.

– Det var visserligen värre förr när det gäller strömavbrott, men det är alltid samma problem att raskt tömma kylar och frysar för att lägga in kyl- och frysvarorna i de välisolerade frysrummen när strömmen försvinner, säger bygdeföreningens ordförande, Lars Levin.

Beredskapen i bygden är god när det gäller butikens reservkraftverk och när strömmen går finns det en skara där någon finns beredd att åka till butiken och starta verket.

Kraftverket stod tidigare på Smååkrans getgård i Hunge där man behöver säker kraftleverans för ostproduktionen.

Smååkrans ägare har köpt ett nytt, eget verk.

En speciell finess som butiksverket erbjuder är att det är hjulburet och lätt kan kopplas till en bil för transport till Hunge Folkets hus.

– Där har vi på det här sättet möjlighet att ordna krisförläggning av folk i händelse av längre strömavbrott i smällkyla, säger Levin.

Reservkraftverket har även räddat Hunge Folkets hus vid strömavbrott under ett antal danstillställningar.

– När vi ändå pratar kris kan vi konstatera att även vår bensinpump tack vare vår generator fungerar vid strömavbrott.

För övrigt noterar Lars Levin att Sidsjöbutiken i år – i motsats mot i fjol – visar svarta siffror och har en årsomsättning på knappt åtta miljoner kronor och ett rörelseresultat på runt 100 000 kronor.

Butiken sysselsätter tre personer på vardera 75 procent.

Mer läsning

Annons