Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Propagandadag för isfiske i Bensjö

/
  • Gabriella Byström, Isa-Maja Östlund och David Hakfelt med ett av de pimpelspön som delades ut under tisdagens friluftsdag på Bensjön. ”Vet du att jag kom fyra i LT:s julkortstävling”, ståtade Gabriella.
  • Ludvig Lemon ståtade med två abborrar efter tisdagens skolfiske i Bensjön.Foto:Ingvar Ericsson
  • Miranda Pettersson, Kevin Henao, Ebba Öhman, Hugo Eriksson och Haider Henao njöt  i tisdagens skolsken.

Vilken propagandadag för isfiske som Svenska Jägarförbundets Revsundskrets bjöd på på Bensjön, Bräcke i går.

Annons

Gnistrande vackert väder, om än något snålblåsigt, skoterpreparerade promenadvägar ute på isen, uppborrade fiskehål och välgrillad korv.

Detta undfägnades ett hundratal elever mellan förskoleklassen och årskurs 3 vid Bräcke skola i Svenska Jägareförbundets och Sportfiskarnas gemensamma projekt Klassdraget.

Upplägget är så att Jägarförbundets lokalavdelning och/eller Sportfiskarna skickar in en ansökan till Jägarförbundet om att få arrangera ett klassdrag, det vill säga en friluftsdag i fiskets tecken.

Som tack för visat intresse kom 120 pimpelspön från Jägarförbundet till de lokala arrangörerna Hans Häggblom och Jan-Erik Johansson.

– Det här är en jägarförbundets satsning på framtiden, eftersom barnen ju är möjliga framtida medlemmar, säger Jan-Erik Johansson.

6 000 spön har skickats ut till skolor i hela landet och som får behållas av eleverna.Bräcke skola svarade för busstransport till ett av vindskydden vid Bensjön och där det njöts av finvädret. 

Målsättningen för det riksomfattande friluftsdagsprojektet är att under 2009/2010 ta ut 30 000 skolbarn fiske under skoltid.

Jägarförbundets lokalavdelningar arrangera en friluftsdag med fiske på schemat och där Sportfiskarna, Jägareförbundet och fiskeredskapsbranchen bidrar med utrustning.

Klassdragets bakgrund är den ungdomssatsning som de norska jägar- och fiskarförbunden bedrivit under namnet Skolestang.

Inspirerade av det framgångsrika norska konceptet genomförde Sportfiskarna under 2006 försöksverksamhet på tre skolor i Stockholm och Göteborg.

Försöksverksamheten föll väl ut och många positiva effekter kunde noteras.

Klassdraget har i år genomförts i hela landet från Tornedalen i norr till Malmö i söder.

Mer läsning

Annons