Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagan fördyrar stor vindsatsning med många miljoner

Hela SCA:s och norska Statkrafts, SSVA, 455 snurror stora och 20 miljarder kronor dyra vindkraftsatsning i sex parker i Bräcke, Ragunda, Strömsunds och Sollefteå kommuner har med ett par smärre justeringar fått klartecken från länsstyrelsernas miljöprövningsdelegation. Allt talar dock för att rennäringen överklagar hela projektet till miljödomstolen i Östersunds tingsrätt.

Annons

Allt som hittills har gått att överklaga har överklagats. Jiingievaarie sameby har engagerat sig i samtliga ärenden och kommer, enligt vad LT erfar, sannolikt att överklaga samtliga.

Ett överklagande brukar som regel och i normalfallet kunna fördröja ett ärende upp till ett år.

SCA:s projektledare, Åke Westberg, Sundsvall, kan bara beklaga att SCA:s och Statkrafts vindkraftprojekt uppenbarligen kommer att skjutas upp.

Westberg beräknar att överklagandena kommer att kosta projektet runt tio miljoner kronor samt att man därefter kan komma att drabbas av att priserna på material och tjänster går upp.

– Vi vet ju ännu inte hur lång behandlingsprocessen för hanteringen av överklagandet faktiskt blir, men varje dags fördröjning kostar.

– Vi har ställt för att trycka på startknappen redan nu, något som inte kommer att bli fallet.

– Vi hade hoppats på tillstånden i höstas, men de kom inte förrän i december och vi hade planerat för vårt investeringsbeslut i februari eller mars varefter vi genast hade kunnat inleda skogsavverkningar och vägbyggen.

Åke Westberg är dock inte pessimistisk kring projektets framtid:

– Vi tvivlar inte på att vi i slutändan får vårt tillstånd.

Miljöprövningsdelegationens ordförande, Lars Nyberg, Härnösand, lämnar nu sitt uppdrag i denna landets hittills största vindkraftprövning och låter i och med samernas överklagande saken bli ett fall för domstolen.

Det första som miljödomstolen kommer att få ta ställning till är frågan om SSVA kan få tillstånd att sätta igång bygget trots att inga beslut vunnit laga kraft. I så fall handlar det om skogsavverkningar för vägar samt vissa vägbyggen och tillstånd att gräva gropar och gjuta för vissa fundament.

Miljöprövningsdelegationen har gått med på detta bortsett från i områden där konflikten med rennäringen är lite mera komplicerad och där SSVA får inskränka sig till skogsavverkning och vägbyggen.

När miljödomstolen sagt sitt kan deras utslag överklagas till miljööverdomstolen. För att miljööverdomstolen ska pröva krävs att målet får prövningstillstånd, vilket det får under förutsättning att målet anses principiellt viktigt och har ett prejudikatvärde.

Mer läsning

Annons