Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny satsning på fiskavel vid Vattenbrukscentrum i Kälarne

/
  • Vattenbrukscentrum Norrs interimsstyrelse träffades på torsdagen till ett första styrelsemöte på sin från halvårsskiftet ägandes anläggning i Kälarne. Från vänster ordföranden Josef Nygren, Lycksele, Sten-Åke Karlsson, Vattudalens Fisk, Strömsund, Per-Gunnar Bengtsson, SLU Holding, Uppsala, Leif Sollén, konsult från Umeå som sytt ihop den nya ägarkonstellationen, Helge Jonsson, sekretariatchef på landstinget, Lars-Ove Eriksson, professor i SLU, Umeå, och Bräckes kommundirektör Bengt Flykt. Foto: Ingvar Ericsson
  • Kälarneanläggningens platschef Thorleif Andersson tillsammans med Birger Mangs, Frösön, som slutfört ägarbolagsbildningen inför nystarten i juli.

Vattenbrukscentrum Norr AB, Kälarne! Där har ni ett företagsnamn som torde komma höra talas om sig en hel del framöver.

Annons

Namnet ersätter ”Fiskeriverkets försöksstation” och tas officiellt i bruk 1 juli. Då, nästan på dagen 100 år sedan fiskodlingen i Kälarne startades, lämnar statliga fiskeriverket verksamheten och överlåter den på många sätt imposanta anläggningen till dess nya ägare.

Bolagets delägare är Jämtlands läns landsting, Bräcke kommun, Sveriges Lantbruksuniversitets, SLU, holdingbolag samt den ekonomiska föreningen Fiskodlare i norr.

Ordförande i Fiskodlare i norr är Josef Nygren, Lycksele, vd i tre företag med en sammanlagd produktion om drygt 1 000 ton mat- och sättfisk samt ett fiskslakteri.

Nygren har utsetts till det nya Kälarneföretagets interimsstyrelses ordförande och på torsdagen samlades för första gången företrädare för delägarkonstellationen i Kälarne för ett styrelsemöte.

– Vi har träffats för att lägga upp strukturen för det nya bolaget, säger Nygren som i verksamheten ser en anläggning där fiskförädling och -produktion är honnörsord.

– Verksamhetens centrala del kommer att vara fokuserad på att utveckla rödingaveln och bland annat producera rödingägg till vidare produktion i anläggningar runt om i Sverige.

En annan ingrediens i nyordningen är en utbildnings- och kursdel som skall erbjudas intresserade.

Slutligen kommer SLU att bedriva forskning på platsen.

Att det skall investeras i anläggningen för att kunna utveckla verksamheten är klart.

– Det är ännu för tidigt att komma med detaljer, men allt är ställt mot att det skall finnas en efterfrågan på anläggningens produkter, säger Josef Nygren.

Josef Nygren är tydligt kritisk till Fiskeriverkets hantering av Kälarneanläggningen under senare år:

– Verket har varit veliga! Om man år efter år säger att anläggningen skall läggas ner samtidigt som man driver vidare som om ingenting hänt föder knappast goda tankar hos de berörda.

Mer läsning

Annons