Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ökar efterfrågan på virke och trävaror

/
  • Per Nyberg, Kälarne, skogsinspektor och Norrskogs virkesköpare i Ragunda skogsbruksområde konstaterar kraftigt ökande efterfrågan på virke och trävaror.  Foto: Ingvar Ericsson

– Jag har sällan varit med om en sådan efterfrågan på virke som den som vi upplever just nu.

Det säger Per Nyberg, Kälarne, skogsinspektor och Norrskogs virkesköpare i Ragunda skogsbruksområde och med kontor i Kälarne.

Annons

Skogsindustrin har för vana att vara en värdemätare på ett lands ekonomiska hälsotillstånd.

När det är på väg att gå dåligt är det i skogen det börjar.

Och vice versa.

Om traditionen håller i sig även den här gången kan Sverige tydligen åter börja yvas inför framtiden.

– Under den gångna vintern och fram till före industrisemestern sjönk massavedspriset med smått katastrofala 100 kronor per kubikmeter, ungefär en fjärdedel av priset jämfört med före nyår, konstaterar Nyberg.

– På bara några veckor har tappet hämtats igen med runt 25 kronor kubiken och tendensen är stigande.

– Nu är det kul igen ... !

En svag svensk krona jämfört med euron och dollarn har givetvis hjälpt till att underlätta försäljningen av det svenska virket. I vintras kvoterades avverkningen för att anpassa utbudet till efterfrågan. Skogsmaskinerna gick på lågvarv och på sågverken växte lagren av osålt virke. Även på SCA:s Jämtlamellsåg i Stugun är det nya tongångar jämfört med för några månader sedan.

Peter Zwahlen, virkesköpare på sågen, kan bara konstatera att prishöjningsverktyget fungerat och att skogsägarna åter vill börja sälja.

– Industrin börjar ropa efter råvara. På avdelningen för sågade trävaror är det fullt drag, det säljs väldigt mycket även på den svenska marknaden, så nu måste vi börja aktivera oss igen.

Jämtlamells platschef i Stugun, Lars Erik Jönsson, noterar att de kraftiga produktionsnerdragningarna i Finland, Tyskland och Österrike har lett till brist på sågade trävaror, något som vi i dag ser effekterna av i Sverige.

– Det uppsving som vi just nu upplever är nog inte resultatet av någon konsumtionsökning, utan i mycket ett resultat av en uppkommen brist på trävaror på hela marknaden. Och ROT-bidraget har säkert gjort sitt till.

Mer läsning

Annons