Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Kerstin utbildat sin sista elev

/
  • Kerstin Åhlander slutar som bilskolelärare efter 48 år.
  • Kerstin Åhlander tittar igenom de handskrivna böckerna där alla körskoleelever finns registrerade, omkring 30 000 elever sedan starten.

Bräcke trafikskola har lagt ner efter 55 år. Kerstin Åhlander höll sin sista körlektion förra veckan och ser nu fram emot att bli pensionär.

– Jag har försökt att sluta i många år men det har hela tiden kommit nya elever.

Annons

Körskolan i Bräcke startades 1956 av Kerstin Åhlanders pappa Gordon Jonsson. Men redan efter några år hade verksamheten vuxit så pass att han behövde hjälp.

– Jag gick bilskolekursen för att kunna hjälpa till under semestern men fick redan från början ta över 35 elever och så blev jag kvar i 48 år, säger hon.

Och nu stänger bilskolan i Bräcke och de körkortssugna får bege sig till annan ort. Alla böcker med samtliga elever som har varit inskrivna finns kvar på kontoret och Kerstin Åhlander tänker behålla dem. Det är med ett visst vemod som hon slutar.

– Jag har försökt att räkna och det är nog omkring 30 000 elever som vi har utbildat under alla dessa år, och det har varit jätteroligt att träffa alla dessa människor, säger hon.

Förr var det självklart att alla elever blev godkända redan efter första uppkörningen. Idag menar Kerstin att de flesta blir underkända och att eleverna räknar med att köra upp minst två gånger.

– De hade ett annat intresse förr, många kom körandes och ställde sin bil i utkanten av Bräcke och gick sista biten till körskolan, idag har en del knappt sett en bil innan de ska ta körkort, säger hon.

Och det var dessutom lite mer pli på de tidigare generationerna. Hade det snöat under natten var det självklart för eleven som hade körlektion att hjälpa till att sopa av bilen.

– Idag står eleven bredvid och tittar med armarna vid sidan och händerna instuckna i jackan. Nu för tiden måste jag sköta allt, jag får till och med ringa och väcka för att påminna om att det är lektion klockan åtta, säger Kerstin Åhlander och skrattar.

Kerstin Åhlander har försökt sluta i många år med körskolan men eftersom eleverna inte börjar och slutar samtidigt har det nästan varit omöjligt. Men den här gången hade hon förvarnat i god tid att nu började det dra ihop sig, nu stänger snart körskolan i Bräcke. Men det har varit roliga år.

– Jag har verkligen uppskattat alla Bräckebor, alla vinkningar under alla åren har betytt oerhört mycket, säger hon

Mer läsning

Annons