Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det bara slutstädningen kvar ...

/
  • Fabriken i Bräcke kostade Maths O Sundqvist och ytterligare ett halvdussin intressenter runt 40 miljoner kronor att bygga.
  • Jan Persson har deltagit i nermonteringen av golvfabriken och sedan hjälpt till med att lasta långtradare som kört bort maskinerna från Bräcke.Foto: Ingvar Ericsson
  • Mikael Blixt som deltog när maskinerna flyttades in i fabriken och har jobbat i fabriken har nu i uppgift att slutstäda den.

Nu är det tömt så det förslår, det 11 000 kvadratmeter stora industrihus som för bara ett drygt halvår sedan hyste Maths O Sundqvists med flera av framtidshopp en gång så besjälade golvfabrik i Bräcke.

Annons

De sista maskinerna, sånär som på ett par pressar och någon putsmaskin, är sålda och har med ett stort antal långtradarekipage spridits ut till andra fabriker i landet.

Största köparen är enligt vad LT erfar Karlholms bruk som köpt både golvmaskiner och hela lackeringslinan.

Några av maskinerna har, även enligt vad LT erfar, rullat vidare utomlands.

Fabriksbyggnaden, som en gång kostade närmare 40 miljoner kronor att bygga, står nu gapande tom och fullt uppvärmd, om inte annat så till glädje för Mikael Blixt, Bräcke, och Jan Persson, Sösjö.

De har i Skrindans och Carnegies uppdrag att slutstäda huset och har varit behjälpliga vid utforslingen av maskiner.

Blixt var med när maskinerna för ett tiotal år sedan flyttades in och monterades och har nu det tveksamma nöjet att avveckla samma utrustning.

Han har under åren av verksamhet även jobbat i produktionen både som reparatör och slipare.

Torgskräcken sprider sig i en när man står mitt på golvet och som förstärks vid tanken på de ansträngningar som gjordes i huset för att till punkt och pricka uppfylla de villkor som IKEA satte upp när fabriken för deras räkning tillverkade golvet ”Balk”.

Men ”Balk” sålde inte så bra som IKEA räknat med, tillverkningen lades ner och där står vi nu.

Spekulanter har varit och tittat på det tomma huset.

Ännu har ingen kommit till skott.

Inom Bräcke kommungränser finns sedan länge ytterligare en stor och toppfräsch lokal som står tom och till ingen nytta.

Det är den av Bräcke kommun ägda och inredda kontorskatedral som kommunen för 12,5 miljoner skräddarsydde för Pressurklipp/Observers räkning i Pilgrimstad.

När företaget hade hyrt lokalen under kontraktstiden 10 år presenterades ett antal svepskäl till varför man valde att lämna Pilgrimstad och Bräcke kommun för att flytta till Östersund.

Observer bytte sedermera namn till Cision och har numera även lämnat Östersund.

Mer läsning

Annons