Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrskog larmar om hotande angrepp

/
  • – Verkligheten med granbarkborren kryper närmare oss, säger Mattias Olofsson, Norrskogs skogsinspektor i Bräcke-Gällö.

För några veckor sedan utsåg skogsägarföreningen Norrskog södra halvan av Bräcke kommun till skyddsområde mot granbarkborren.

Annons

– Jag har upplevt att den här delen av Bräcke kommun har legat i utkanten av riskområdet, men nu kommer verkligheten krypande mot oss, säger Mattias Olofsson, Norrskogs skogsinspektor i Bräcke-Gällö.

– Vi har huggit granbarkborredrabbad skog i västra Medelpad hela sommaren, men nu står det klart att omfattningen är större än vi trott och om våren blir varm och sommaren fuktig står vi inför problem.

Skogsägarna måste bli observanta på utsatta områden, till exempel kanterna på nyupptagna hyggen, där vindfällen är vanliga.

Att det finns gott om granbarkborre i våra skogar bekräftas av Norrskogs skogsinspektor i Torp-Stöde, Bertil Nordlund:

– Vid en skogsdag söder om Svenstavik i somras gillrade vi en barkborrefälla.

– Fällan sattes ut vid en husvägg en torsdag och vittjades på söndagen.

– Vi trodde att vi skulle få en handfull kusar, men under de två och ett halvt dygnen hade vi fångat över 400 stycken, säger Nordlund.

– Nu har det skapas flera förutsättningar för dem att explodera och jag bävar inför vad som kan hända om våren blir tidig och varm.

– Det är med granbarkborren som andra liknande insekter att de om några år kommer att ha tagit död på sig själva, och frågan är för hur många miljoner kronor de ätit upp dessförinnan.

Bertil Nordlund konstaterar att det är en påtaglig skillnad mellan den aktivitet som Skogsvårdsstyrelsen visade prov på på 70-talet jämfört med var Skogsstyrelsen inom ramen för sina mindre resurser hinner med i dag.

– Den övergripande myndigheten har enligt min uppfattning kringskurits av politiska beslut och myndigheten klarar inte av att hålla koll.

– Vi har dock alla ett ansvar.

Mer läsning

Annons