Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturvårdsverket överklagar SCA:s vindsatsning i Albacken

Naturvårdsverket har överklagat SCA:s och norska Statkrafts planerade 40 snurror stora vindkraftpark på Mörttjärnberget, i trakten av Albacken öster om Bräcke. Skäl: Parken ligger alltför nära Jämtgavelns naturreservat/Natura 2000-område vid gränsen mot Medelpad.

Annons

Verket befarar att vindparksanläggningen med dess vägar och annan infrastruktur samt de färdiga snurrorna ska påverka inte minst fågellivet i området.

LT har tidigare rapporterat om hur samebyar med vinterbete i de planerade vindparksområdena i Bräcke, Ragunda Strömsund och Sollefteå kommuner gjort sina överklagningar.

I fallet Mörttjärnberget är det Jovnevaerie sameby som överklagat miljöprövningsdelegationens klartecken till byggandet.

Det här är det första överklagandet från statligt håll i det mycket omfattande SCA-projektet.

Naturvårdsverkets överklagande till miljödomstolen inskränker sig till de 15 verk som planeras i området närmast Jämtgaveln.

– Vi anser att den här delen av projektet skulle ha prövats utifrån en annan paragraf i miljöbalken mot bakgrund av att vi inte har ett tillräckligt underlag i vårt beslut för att inte kunna utesluta att bygget skulle leda till skada för reservatet, säger Naturvårdsverkets direktör Eva Thörnelöf.

– Vi har att ge oss in i ett vildmarksområde där vi får buller och byggande med stora ingrepp i myrar och mossar.

– Vi anser oss inte ha fått en tillräcklig beskrivning av projektet.

Naturreservatet Jämtgaveln tillhörde fram för bara något tiotal år sedan SCA, som sålde området till staten just för att bilda naturreservatet.

– Det är en sak att placera vindkraftverk där det redan finns vägar och annan infrastruktur, men här handlar det om att ge sig in med omfattande byggande i orörda områden.

Mer läsning

Annons