Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”När jag kommer hem är jag rik och lycklig”

/
 • Ruljansen är i full gång hos bäruppköparen Åke Rudin i Bräcke. Här levererar polackerna Andrzej Kazmierowicz        och dottern Marta dagens skörd.
 • Marta Kazmierowicz skriver in antal kilo och förtjänst i loggboken. ”När jag kommer hem till Polen är jag rik och glad”, säger hon.
 • Andrzej Kazmierowicz är före detta militärpolis som plockat bär i Bräcketrakten under 15 år. Bra dagar plockar han runt 120 kilo.
 • Visst finns det blåbär, men inte så mycket som de utländska plockarna hade hoppats på.
 • Åke Rudin har handlat med bär sedan 1995. Trots att han i dag är pensionär fortsätter han som bärhandlare under säsongens två månader, inte minst för att de plockande polackerna har blivit hans kompisar.

– Det är tungt och slitigt att plocka bär. Men när jag kommer hem till Polen, efter 1,5 månad, är jag rik och lycklig.

– Jag studerar och behöver pengarna och klarar mig hela året på de jag plockar ihop.

Annons

Det säger Marta Kazmierowicz en av de polska bärplockarna som just nu befinner sig i skogarna kring Bräcke och som pratar hygglig engelska.

Marta återkommer varje år sedan sju år tillbaka tillsammans med sin pappa Andrzej, en före detta militärpolis, som varit i länets bärskogar i 15 år.

Den här gången har de även tagit med sig Martas pojkvän Rafut Narel som plockar bär för första gången.

I onsdags plockade de tre ihop 147 kilo tillsammans.

Bärsäsongen har tagit fart på allvar. Trots att det är ett ganska dåligt blåbärsår sliter de utländska bärplockarna i länets skogar.

– Det finns bär även om det trappar av fort, säger uppköparen Åke Rudin i Bräcke, en av många i länet som handlar med skogsbär just nu.

Han har köpt och sålt bär sedan 1995, i år har han 17 polska bärplockare knuten till sig. Många återkommer år efter år och de har en bra relation.

Bostad till polackerna löser han genom att hyra ut sängplatser i husvagnar eller i lägenheter till en kostnad av tio respektive 20 kronor per natt.

”Bär köpes” står det på en stor skylt i centrala Bräcke. Det är här Åke Rudin håller till med sin verksamhet.

Bärlådorna börjar så sakta att fyllas på under eftermiddagen, är vädret fint kommer bärplockarna lite senare även om de varit i farten sedan tidig morgon.

– Det kan bli mellan 3,5 till 4 ton blåbär i dag, säger Åke Rudin, de har ringt och föranmält att de är på väg med mycket bär.

Telefonen ringer, ett tiotal plockare i Albacken vill leverera 500 kilo och de vill att bären hämtas.

– I will fix it, säger Åke Rudin på knagglig skolengelska.

– Nu gäller det att organisera det också, jag måste åka dit med släpvagn och uppdra till någon av bärplockarna att ta emot bären under tiden.

I onsdags gick priset på blåbär upp från 10 kronor till 12 vilket gladde polackerna. Det handlar om tillgång och efterfrågan.

Många åker förbi och frågar vad de får betalt, sedan åker de vidare till andra uppköpare i närheten och kollar prisbilden innan de bestämmer sig för att sälja. Bär byts mot rena kontanter vilket Åke Rudin anser vara det bästa.

– Men de som plockar ihop kanske 50 000 kronor vill att jag låser in pengarna i kassaskåpet eller ordnar ett konto.

Åke Rudin står utanför skogsbärsbranschens intresseförening, han arbetar fristående men säljer till Svenska bär som hämtar varje dag.

Vad är drivkraften?

– Det började som en hobby när jag drev företag inom bygg- och bondesidan, säger Åke Rudin. Lokalerna finns kvar och här är det bärhandel ett par månader om året.

– Jag är pensionär i dag, jag försökte lägga av med det här med det fungerade inte för bärplockarna rent organisatoriskt.

– Samma personer kommer tillbaka år efter år, jag har sett deras barn växa upp. De har utvecklats otroligt inte minst ekonomiskt av bärplockningen. Sedan handlar det om rekreation för dem också, de kanske inte plockar bär alla dagar.

En vanlig dag kan en bra plockare få ihop 100–150 kilo, det blir mellan 1 200–1 800 kronor, en bra förtjänst även med svenska mått mätt.

I onsdags plockade Marta Kazmierowicz 40 kilo medan pojkvännen Rafut fick ihop 27 kilo.

Ryggen värker och händer är både ömma och blåa av bären. Marta säger att hon inte direkt gillar att plocka bär eftersom det är ett tungt jobb.

– Efter en lång dag i skogen drömmer vi om blåbär när vi kommer hem, säger hon och skrattar.

– I dag är vi inte nöjda, säger pappa Andrzej, som ändå fick ihop 79 kilo. Nu åker jag och fiskar abborre, det älskar jag. Men i vilken sjö han fiskar är en hemlighet ...

Hoppet står till att det ska bli mycket lingon.

– Ett år var det lite blåbär och då betalade uppköparna 25 kronor kilot, det året plockade jag bara blåbär och det blev det mycket pengar, säger Andrzej. Men 12 kronor är helt ok, 14 kronor ännu bättre.

– En normal dag brukar jag plocka 120 kilo om det finns bär och jag gillar det här.

Mer läsning

Annons