Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Namnstrid i Gällö: Vi är totalt överkörda

/
  • ”Jag målar inte en gång till”, säger Bertil Norbeck, som utfört dekorationsmålningen i Nya Gellinergårdens/Arnljotsgårdens entré. Foto: Ingvar Ericsson
  • Det nya äldreboendet i Gällö vars namn blivit en het potatis i Gällö.

Vänsterpartistiske kommunpolitikern i Bräcke, Kjell Nilsson, har hamnat i ett rejält lokalt blåsväder i Gällö.

Annons

Detta sedan han först – 7 november – vid ett jurysammanträde, där han var ordförande, fastslog att namnet på det nya äldreboendet i Gällö och efter en genomförd namnpristävling skulle vara Nya Gellinergården.

Den 12 december, vid ett kommunstyrelsesammanträde, lät han bolla namnfrågan till kommunens vård- och omsorgsgrupp.

Där bestämdes att det nya boendet, stick i stäv med pristävlingsresultatet, skulle heta Arnljotsgården.

Vid jurysammanträdet 7 november deltog Nilsson tillsammans med anläggningens chef Jan Elmqvist och nybyggets personalrepresentant Lena Leek.

Ett 15-tal namnalternativ fanns att välja mellan.

Efter rådslag bestämdes i enighet att det nya namnet skulle vara Nya Gellinergården.

– Vi fick klart för oss att vi var suveräna att bestämma namnet. Det beslutade namnet bara skulle gå till kommunstyrelsen för ett formellt beslut, berättar Lena Leek.

– Tiden gick, vi hörde ingenting, och i slutet av januari utsåg vi vår konstnärlige arbetskamrat Bertil Norbeck, Nor, att dekorera entréväggen med det nya namnet.

Norbeck har omsorgsfullt utfört dekorationen i form av ett trompe l'oeil-konstverk, det vill säga där bilden framstår som en relief, och där verket fastslår att det nya äldreboendet i Gällö heter Gellinergården och ingenting annat.

Bertil satte igång med målningen i slutet av januari

– Det var inget snack om annat än att namnsaken var solklar och jag målar inte en gång till, säger han.

– Skall namnet ändras skickar jag en pensel till Kjell Nilsson.

Inte nog med att målningen blivit utförd; Det har även utsetts en vinnare av namntävlingen.

Detta i form av Carina Lundin som föreslog Nya Gellinergården och som nu går och väntar på sitt pris – från kommunstyrelsen!

Vem som föreslagit namnet Arnljotsgården är inte känt för LT och hur kommunstyrelsen hanterar den kanhända snuvade vinnaren återstår att se.

När målningen var nästan slutförd kom Kjell Nilsson på besök, såg det fina konstalstret och drog sig då till minnes att han kanske borde ha informerat folket på Gellinergården om vård- och omsorgsgruppens nya namnbeslut.

– Jag hoppas att Nilsson får problem till följd av det här, säger Lena Leek.

– Vi är totalt överkörda och vi förstår inte att ett beslut kan behandlas på det här sättet.

– Om det är så här det går till blir man ju rädd.

Under senaste veckorna har namnlistor till förmån för ”Nya Gellinergården” legat ute i Gällö och som i fredags hade samlat över 500 namn.

Kjell Nilsson har för avsikt att om någon vecka tillsammans med vård- och omsorgschefen Saila Quicklund och kommunalrådet Sven-Åke Draxten, s, besöka Gellinergården för att försöka reda ut begreppen.

Sedan pristävlingen i höstas har begreppet Nya Gellinergården etablerats som boendets adress hos bland andra myndigheter och apotek, för att inte tala om kommunväxeln.

Mer läsning

Annons