Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mariannes tiomilaresa till Sundsvall tar tre dygn ...

/

Marianne Edin bor i Hällesjö mellan Kälarne och Sörbygden. Inom kort återgår hon till sitt jobb som psykolog i Sundsvall. Vissa dagar kan tiomilaresan från Hällesjö till Sundsvall tur och retur ta drygt tre dygn!
- Då kan jag inte bo här längre, säger Marianne till LT.

Annons
2003 köpte Marianne Edin Shirley och Tore Lindgrens hus i Hällesjö, mellan Kälarne och Sörbygden, där hon är född.
Marianne köpte huset trots att hon varken har körkort eller bil och förlitade sig på den dagliga bussen mellan Kälarne och Sundsvall. I somras drogs busslinjen in, affären i byn har stängts och inom kort återgår hon till sitt jobb som psykolog på Arbetsförmedlingen i Sundsvall.
- Det är helt absurt hur de beslutande ställt till det.
- Det går att åka buss de tio milen mellan Hällesjö och Sundsvall men det ställer höga krav på mig och blir väldigt dyrt.
Det är detta som är den här artikelns huvudnummer.
Marianne och LT:s medarbetare slog oss ner vid hennes köksbord och utgick från att hon skall bevista ett viktigt möte mellan klockan 14-16 en tisdag och inte får använda andra kommunikationsmedel än bussen.
För att åka buss tur och retur till detta tisdagsmöte tvingas hon vara borta i drygt tre dygn!
Läs och häpna:
På tisdag förmiddag går ingen buss så hon måste ta enda förbindelsen, skolbussen, som går på måndag från Sörbygden och passerar Hällesjö 13.45 och via Kälarne når Hammarstrand klockan 14.45.
I Hammarstrand måste hon vänta till klockan 17.20 när bussen går till Sundsvall med ankomst 19.20, sex timmar efter det att hon stigit på i Hällesjö.
I Sundsvall tar hon in på hotell och väntar fram till mötesdags tisdag klockan 14.
Bussen tillbaka till Hammarstrand går 14.20, då pågår mötet så den missar hon.
Därför blir det ytterligare en natt på hotell i Sundsvall för att hon skall kunna åka med 14.20-bussen på onsdag.
Hon anländer via Hammarstrand till Kälarne vid 18-tiden.
Från Kälarne finns ingen förbindelse förrän torsdag, varför det blir ytterligare en hotellnatt på det i och för sig fina hotellet i Kälarne för att hon ska kunna ta sig de 15 kilometerna från Kälarne till Hällesjö.
Slutligen kommer hon hem vid 15-tiden på torsdagen!
Ett alternativ till hemfärd är att ta tåget från Sundsvall till Östersund och övernatta där fram till fredag(!) då veckans enda bussförbindelse mellan Östersund och Sörbygden går via Hällesjö.
En annan Hällesjöbo, Britt-Louise Lindahl lämnade Hällesjö och flyttade 1 december till Kovland, norr om Sundsvall, av just den här anledningen.
- Jag ser ingen annan utväg än att jag kan tvingas sälja mitt fina hem bara för att jag inte ha bil och körkort och trots att jag flyttat hit på grund av att det fanns förbindelser hit.
- Jag är i grund och botten en överlevnadskonstnär, men nu har jag problem.
Innan Marianne köpte huset i Hällesjö ägde hon en bostadsrätt i Sundsvall som hon sålde och som gav ett netto på 120 000 kronor, det vill säga lika mycket som hon gav för huset i Hällesjö.
Den lösningen som Marianne hittat för att klara sin halvtidstjänst är att hon tar några arbetsdagar på raken och då bor i ett övernattningsrum i Sundsvall och tillbringar övrig tid i Hällesjö.
- Om det finns någon trafikplanerare eller politiker som har någon lösning så kom till mig och presentera den, säger Marianne.
- Jag undrar om man är medvetna om att en hel region är på väg att läggas ner.
Fotnot: Det är nästan lika komplicerat att åka buss mellan Hällesjö och Östersund.

Mer läsning

Annons