Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mardrömskyla i Bräckes väntsal

/

Det är ingen hejd på eländet kring Bräcke stationshus och dess väntsal. LT har under de senaste åren publicerat spaltmeter kring den omfattande vandalisering som drabbat den i grund och botten mycket fina byggnaden i Bräcke.

Annons

Nyligen fick huset ny ägare, Göran Lundgren fastigheter AB, Stockholm, som under den pågående köldknäppen tydligen haft rejäla problem med huset, som även innehåller Bräckes Apotek.

Under trettondagshelgen var det runt fem plusgrader i väntsalen och LT har haft kontakt med en resenär, Kurt Jonsson, 53, Östersundsbördig civilingenjör på Vägverket i Luleå, som rapporterar om en mardrömsnatt i 30 minusgrader i Bräcke.

Jonsson åkte 5 januari tillsammans med sin dotter Emma tåg från Luleå till Östersund för att hälsa på sina föräldrar Astrid och Einar Jonsson.

Det var byte i Bräcke och där Kurt och Emma fick vi sitta och vänta i väntsalen i över två timmar innan tåget mot Östersund skulle gå.

– Det var runt fem grader varmt i rummet och på golvet var det garanterat minusgrader.

Återresan mot Luleå företogs med start på kvällen den 9 januari.

Tåget från Östersund kom till Bräcke strax före 22 och tåget mot Luleå skulle gå 22.52.

– Tåget mot Luleå var försenat en timme, det var 30 minusgrader ute och det var fortfarande runt fem grader i väntsalen.

En kort stund efter att Kurt kommit till Bräcke sköts tiden för tågets avgång mot Luleå fram två och en halv timme, till 02.30.

– Jag försökte få kontakt med SJ, men all information stängde kl 22 och klockan 01 skulle väntsalen stängas, berättar Kurt.

– Till slut fick jag tag i en kvinna på trafikinformationen och bad henne försöka finna en lösning.

– Vi hade inte utomhuskläder på oss och att vänta utomhus i 30 minusgrader i en och en halv timme mitt i natten skulle bara inte gå

Kvinnan i trafikinformationen lyckas först inte finna någon lösning, men Kurt bad henne att leta reda på någon ansvarig och bad henne att återkomma.

Strax före midnatt återkom hon och sade att en taxi var på väg för att hämtar och köra de nödställda till den betydligt varmare väntsalen i Ånge.

En timme senare kom en taxi från Östersund och skjutsade till Ånge där Kurt och Emma fick vänta en timme innan tåget gick

– Man trodde ju inte att det här var någonting som kunde inträffa i Sverige år 2010, säger Kurt.

När det var som kallast uppmätte Apoteket under dagarna runt trettonhelgen en inomhustemperatur på 14 grader.

Stationshuset är kopplat till Bräckes kommunala fjärrvärmenät och kommunens tekniske chef Kjell Backlund konstaterar att det värmeverket fungerade klanderfritt under den aktuella tiden.

Kjell Backlund kommer att föreslå ett möte mellan kommunen och fastighetsägarna, Göran och Stig Lundgren för att diskutera framtiden och inte minst hur man skall få stopp på vandaliseringen.

Orsaken till den stora tågförseningen var ett rälsbrott föranlett av kylan.

Bräcke stationshus har nyligen sålts av Jernhusen AB till Göran Lundgren fastigheter AB, ägt av bröderna Göran och Stig Lundgren, Stockholm.

Samma företag äger bland annat Duveds stationshus. De nya ägarna av stationshuset har samma rättigheter och skyldigheter som Jernhusen.

LT försökte på torsdagen förgäves nå företaget för en kommentar.

Mer läsning

Annons