Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångmiljonorder tryggar jobb under åtta år

/
 • ”Det här är jätteroligt, och det har känts bra sedan jag började här”, säger Nils-Gunnar Olausson från Bräcke.         Han kom till Storsjöhus i december när den nya fabriken stod klar efter att ha fått gå från den konkursade Bräcke trähus. Foto: Henrik Flygare
 • ”Det här är jättestort. Jag vet inte om Jämtland någonsin fått en sådan här stor order”, säger en mäkta belåten Klas Lif, vd och ägare till Storsjöhus, till höger i bild. Tillsammans med Pilgrimstahus kommer han och de båda fabrikernas produktionschef Johan Hamberg trygga 25–30 arbetstillfällen för Bräcke kommun under minst åtta år framöver.

Återigen drar Storsjöhus in en stororder. I går blev det klart att företaget får leverera villor och delar till lägenheter till ett jätteprojekt i Ulriksdal, Solna. Ordern är värd cirka 250 miljoner och tryggar jobben i åtta år framöver.

Annons

– Det här är jättestort. Jag vet inte om Jämtland någonsin fått en sådan här stor order, säger en mäkta belåten Klas Lif, vd och ägare till Storsjöhus.

Efter en förhandlingsprocess som tagit ett och ett halvt år valde Peab slutligen den jämtländska lilla fabriken.

Det handlar om att vara med och bygga villor, radhus och delar till lägenheter när en helt ny stadsdel i Ulriksdal, Solna, tar form. Hela projektet, som Storsjöhus blir en del av, innefattar 550 villor och 2700 lägenheter.

– Allra första etappen för oss innebär 28 villor och sedan har vi option på resterande. Hela ordern för oss är värd någonstans mellan 200 och 250 miljoner, säger Klas Lif.

– Ja, det är så stort så ... det är ruskigt svårt att greppa, konstaterar han.

Och hela byggprojektet löper under åtta år.

– Så det här innebär en enorm trygghet för oss – och det betyder mycket även för andra företagare i länet, som projekterare, arkitekter och transportsektorn.

Dessutom köps virket till husen in lokalt, från NWP och Gällösågen.

Det är bara drygt ett halvår sedan den Storsjöhus nya fabriksbyggnaden, en investering för tio miljoner, stod klar i Pilgrimstad. I dag sysselsätter den cirka tio personer. Och nu spår Klas Lif att det behövs ytterligare fem anställda.

Så mycket mer än så vill han inte låta Storsjöhus växa. Resten lägger han över på fabriken Pigrimstahus, där han också har ett finger med i spelet. Där kommer antalet anställda också att öka.

– Sammanlagt kommer vi säkerställa 25–30 jobb för kommunen under den här tiden, säger Johan Hamberg, produktionschef för både Storsjöhus och Pilgrimstahus.

Kommer det att behövas ytterligare nyanställningar utöver det?

– Nej, vi samarbetar hellre med andra husfabriker i länet och i landet och stödköper hos andra underleverantörer, säger de båda.

Annars finns risken att de växer sig för stora och att de står med personal som de behöver varsla under en svacka – och det vill de inte.

Storsjöhus producerar redan i dag villor till olika byggprojekt mestadels i Stockholmstrakten och de har trots lågkonjunkturen haft en god orderingång. Nu tillverkas delar till 2–3 hus i veckan i fabriken. Men med den nya ordern innebär det en ökning med 1,5 hus under lång tid.

Hur lyckas ni med det här?

– Jag är ute och letar jobb hela tiden och jag tycker det här är jätteroligt, säger den nu 73-årige Klas Lif.

Goda kontakter, god ekonomi, noggrannhet och att Klas alltid genomför det han lovar är andra faktorer flikar Johan Hamberg in.

Och redan nu är Klas Lif på gång och letar nya givande byggprojekt runt om i landet.

Får ni plats att expandera mer här?

– Som yttersta möjlighet kan vi gå upp till tvåskift, men annars tar vi hjälp av samarbetspartners, säger han.

Mer läsning

Annons