Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagen tvingar Bräcke kommun tillåta friförskola i Fanbyn

Bräcke kommunstyrelse står vid kommande sammanträde inför beslutet att tillåta Erskes friförskola att öppna en ny förskola och fritidshem i det numera kommunägda Erskes i Fanbyn, norr om Gällö.

Annons

Kommunen har en bidragsskyldighet till den här sortens verksamhet under förutsättning att verksamheten är godkänd.

Bräcke kommun har nyligen köpt Erskes för inalles 4,9 miljoner med avsikt att snarast sälja hela fastigheten. I fastigheten har kommunen bedrivit förskola för 1–5 åringar, en verksamhet som man avser flytta till närbelägna Fjällsta skola.

I Fjällsta skola skrotas enligt planerna en föräldrakooperativ förskola som slås samman med den kommunala förskolan.

Försäljningen av Erskes och den planerade flyttningen har upprört i Fanbyn där man nu vill starta friskola och där Erskes är ett ställe att bedriva verksamheten och Fanbyns bygdegård ett annat.

Bräcke kommun har bjudit ut Erskes till salu för minst två miljoner kronor, ett belopp som en av friskoleintressenterna, Karin Gydemo-Granlöf menar kan vara ett intressant belopp för en som vill ha både friskolan och Erskes bofasta hyresgäster som kunder.

– Det finns presumtiva köpare. Att bygga om Fanbyns bygdegård kräver en hel del ingrepp som vi måste finansiera själva, så det bästa för oss vore Erskes.

Hur många elever som kan komma att bli aktuella i Erskes är inte angivet.

Om friförskolan i Fanbyn kommer till stånd kan elevunderlaget i Fjällsta minska och vad detta kan leda till i förlängningen är i dagsläget ovisst.

Mer läsning

Annons