Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg tre timmar på golvet med bruten höft

En man blev liggande på golvet i över tre timmar, mitt i natten, med bruten höft på ett äldreboende i Bräcke kommun. Nu anmäls händelsen till Socialstyrelsen.

Annons

Incidenten som skedde på en avdelning på ett äldreboende i Bräcke kommun anmäls nu enligt Lex Maria.

Det var i våras som en man på boendet vaknade mitt i natten av att en dement granne förirrat sig och satt sig på mannens sängkant.

När den dementa grannen gått iväg behövde mannen gå på toaletten. Han sträckte sig efter käppen, men ramlade då ur sängen och blev liggande där eftersom benet började värka.

Mannen kunde inte larma på personalen eftersom det bara fanns larm på väggen, och smärtan gjorde att han inte kunde röra sig. Han försökte då ropa på personal, men ingen hörde.

Tillslut kunde han dock komma åt en larmledning som fanns vid dörren och cirka 3,5 timme efter det att mannen hade ramlat kan personalen hjälpa honom upp i sängen och larma sköterskan.

Mannen ådrog sig en höftfraktur och händelsen Lex Maria-anmäls nu av äldreboendet. Och i anmälan skriver man att troliga orsaker till händelsen är att det är blandat klientel som bor på avdelningen, larmet är inte modernt och lokalerna är inte överblickbara.

Mer läsning

Annons