Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskyddat trähus riskerar att skadas

/
  • Bönhustaket är ruttet men huset räddas tack vare takpapp och spåntat undertak.Foto: Ingvar Ericson
  • Boddas bönhus, byggt 1291, är en av norra Europas äldsta bevarade träbyggnader.

En av norra Europas äldsta bevarade träbyggnader, Boddas mångomtalade bönhus, intill Bodsjö kyrka, söder om Gällö, är stadd i förfall.

Annons

Taket har i stort sett ruttnat upp, men byggnaden räddas tack vare takpapp under takträet samt spåntat virke underst.

Huset har byggnadsdaterats till år 1291 och flyttades 1912 från Bodsjöbyn till sin nuvarande plats vid Bodsjöns strand, intill kyrkan.

– Jag menar att huset tillhör hembygdsföreningen men står på kyrkans mark, säger Ola Hannerud på länsstyrelsens antikvariska enhet i Östersund.

– Om ett hus inte tas om hand och ingen gör anspråk på det skall åtgärder i enlighet med jordabalken vidtas av markägaren, i det här fallet kyrkan/Revsunds pastorat.

– Som det ser ut just nu framstår det som om det finns en ägare som drar sig undan sitt ansvar, säger Hannerud.

Bönhusets tak renoverades i början av 70-talet genom hembygdsföreningens försorg och försågs med ett yttertak i form av små, barkade störar.

Länsstyrelsen gjorde inför den renoveringen en utredning kring hur byggnaden tak kan ha sett ut i tidernas begynnelse.

– Vi fann inget riktigt bra svar på frågan om utseendet och lösningen blev den vi i dag ser på huset, säger Hannerud.

– Det blev en rekonstruktion av vad man uppfattade som ett historiskt tak.

– Jag kan inte se att det finns risk för läckage in i huset.

Såna här gånger måste någon ta ett initiativ till åtgärder innan länsstyrelsen träder in med eventuellt bidrag till renoveringen.

– Jag anser att det är fastighetsägaren som måste ta initiativ till renoveringen och det är bara att ta kontakt med länsstyrelsen så att vi kan diskutera oss fram till ett eventuellt renoveringsbidrag. Om fastighetsägaren låter förfallet gå för långt kommer länsstyrelsen att beordra åtgärder.

Ola Hannerud påpekar att det i vårt län finns flera hus i nästan samma ålder som Boddas bönhus och som är i sämre skick och därför måste prioriteras.

Några exempel är den så kallade karolinerladan i Brunflo och en byggnadsminnesförklarad dubbelbod på en lägda i Sidsjö, Bodsjö där i båda fallen åtgärder är vidtagna efter begäran från fastighetsägarna.

Mer läsning

Annons