Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krismöte om skräp vid Forsaån

/
  • Varma sommardagar är publiktillströmningen till den vackra badplatsen mycket stor.
  • Mötesdeltagarna vid tisdagens möte i Sidsjö. Från vänster projektledaren Barbro Norberg, Hunge, Karl-Ivar och Vivan Jonasson, Höviken, Hans Eriksson, Ångsta, Bräcke kommuns Helen Boström och Liv Markström, Harald Olsson, Lockne, och Lars Levin i Bodsjös ekonomiska bygdeförening. På bilden saknas Peter Lundgren och Johnny Svensson.
  • Skyltar med vädjan om en ren badplats har ryckts upp och slängts i skogen.
  • Det är ett vackert sceneri som naturen bjuder på på badplatsen i Forsa.

På tisdagen samlades de i fika-rummet i dagligvarubutiken i Sidsjö, Bodsjö, och höll krismöte, ledningen för den ideella föreningen forsa.se.

Annons

Anledning: Den omfattande nedskräpningen på en av vårt läns finaste badplatser, Forsaåns start vid Locknesjöns utlopp, söder om Pilgrimstad.
De senaste somrarnas formliga publikexplosion på platsen har satt sina spår. Forsa.se är ett tidsbegränsat, naturvårdsverksunderstött och 20 medlemmar stort projekt som uppburit ett sammanlagt belopp om runt 600 000 kronor. För pengarna skall den flitigt frekventerade vandringsleden Forsaleden mellan badplatsen och Herrevadsströmmen underhållas med spänger, eldstäder, vindskydd, skyltar och toaletter.
Det finns dock inga pengar för att städa på badplatsen, där renhållningen sålunda sköts på helt frivillig väg genom föreningsmedlemmarnas egna försorg.
Det är under juni-september som trycket på platsen är stort och med juli och augusti som kulmen.
Under vackra dagar under semesterperioden kan platsen besökas av tusentals personer och av vilka inte alla begriper att platsen är ömtålig och måste vårdas.
– Vi har släpat hem halvdussintals plastsäckar fyllda med sopor efter några helger, säger Karl-Ivar Jonasson, Höviken, som konstaterar att det värsta gisslet är ölflaskor och burkar samt inte minst de vassa engångsgrillarna i aluminiumfolie.
Forsa.se:s projektledare Barbro Norberg påpekar att det är omöjligt att samla ihop allt skräp:
– Vi kommer inte åt allt skräp som kastas ner i bergskrevorna på platsen.
Föreningen har ställt ut fyra torrdass på platsen och satt upp skyltar med vädjan om renlighet.
LT kunde i somras fotografera några av dessa skyltar som tydligen ryckts upp och slängts i anslutning till platsens parkeringsplats.
Ett sätt att försöka få ekonomi i platsen har varit ett ta ut en parkeringsavgift vid landsvägen.
– Vi satte upp ett par skåp och förankrade dessa i stenblock, men dessa förstördes och vi menar att vi under en topphelg i somras säkert förlorade närmare 5 000 kronor på kuppen, säger Barbro Norberg.
P-avgifterna har bland annat delfinansierat en vägbreddning för att kunna skapa flera p-platser för badgästerna.
Bräcke kommuns turistinformatör Helen Boström deltog tillsammans med näringslivssekreteraren Liv Markström vid mötet och konstaterade att badplatsen i Forsa och Forsaleden är kommunens största sommarattraktion och att man försöker att hitta vägar att hjälpa till att lösa problemen.
– Man skulle kunna tänka sig att feriearbetande ungdomar skulle kunna få jobba på platsen, men detta spricker på att bestämmelserna kräver att de arbetar under en ansvarig handledare.
Den allt mera berömda platsen ligger på tidigare SCA-mark.

Mer läsning

Annons