Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kranium påträffat i Lillkrog – brott kan ligga bakom

Ett människokranium har hittats i trakten av byn Lillkrog, sydost om Bräcke. Mycket kan tala för att kraniet tillhört en person från Bräcke kommun som försvann för närmare 20 år sedan.

Annons

Kraniet påträffade på torsdagen av en skogsvandrare som rapporterade fyndet till polisen som nu satt till alla resurser för att försöka bringa klarhet i bakgrunden.

Polisen gick under fredagen igenom de lokala tillgängliga registren över försvunna personer i Bräcke och Ånge kommuner.

Under fredagen nåddes polisen bland annat av information om en person som var hemmahörande i Medelpad och som enligt polisen i så fall försvann för 20 år sedan.

I det fallet har man tidigare hittat kroppen men inte huvudet, vilket i så fall skulle kunna vara det påträffade kraniet i Lillkrog.

Oavsett vilket försvinnande det handlar om är fallet så gammalt – minst fem år – att det inte finns några lokala undersökningshandlingar kvar.

Därför har man nu inlett arbetet med att manuellt gå igenom polisens riksarkiv och utgår i sökandet ifrån att den person som man nu hittat kraniet efter kan ha försvunnit någon gång mellan 1989-91.

– Nu väntar vi på besked från arkivet och under väntetiden hanterar vi den här kvarlevan på vanligt sätt, förklarar fallets förundersökningsledare, kammaråklagare Stig Andersson, Östersund.

Kraniet påträffades någon kilometer från närmaste bebyggelse.

Det låg i ett myrområde vid vändplanen i slutet av en skogsbilväg.

Det råder stor sekretess kring fyndplatsens belägenhet.

– Vi vill hålla platsen stängd, förklarar Stig Andersson.

– Om vi inte får en säker DNA-träff måste polisen i så fall avsöka ett mycket stort område i fyndtrakten för att försöka hitta ytterligare spår.

Att det påträffade kraniet hittades på just den här platsen behöver inte innebära att personen dog/bragtes om livet just där.

– Ett djur kan släpa runt kroppsdelar kilometervis.

Det säger en av de utredande poliserna, Per Handspik vid Östersundskriminalen.

Kraniet, som inte har några vävnadsrester kvar, kommer att skickas till rättsläkarstationen i Umeå för DNA-undersökning.

Där kommer rättsläkare och rättsodontologer undersöka det och både ta DNA-prov och undersöka tänder.

– En rättsodontolog kan troligen ganska snabbt identifiera en person, förutsatt att man har ett tandkort att jämföra med.

– Tandläkarna är inte skyldiga att spara korten i mer än tre år och något centralt register finns inte, konstaterar Handspik.

Resultatet av ett DNA-test kan ta någon månad att få fram.

13 personer har rapporterats försvunna i Jämtland.

Mer läsning

Annons