Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostsam vandalisering av Gällö återvinningscentral

/
  • Mats Backlund visade vid LT:s besök på onsdagen resultatet av den senaste vandaliseringen vid återvinningscentralen i Gällö. Foto: Ingvar Ericsson

- Svindyra och tröstlösa reparationer och saneringar det är vad jag har fått ägna mig åt på torsdagarna när jag kommit till jobbet på återvinningscentralen i Gällö under de senaste månaderna.
- Och det är Bräcke kommuns skattebetalare och inga andra som får betala.

Annons
Det är en tydligt bedrövad föreståndare för återvinningscentralerna i Bräcke och Gällö, Mats Backlund, som visar oss runt på Gällöanläggningen.
Under två månader har anläggningen drabbats av sju inbrott med tillhörande vandalisering och nu börjar moder tryta för Backlund.
Bräcke kommun är just nu i färd med att avsluta arbetet med en ny återvinningsstation vid Gällö industriområde.
Tanken var att de två sammanfogade flyttbara baracker som innehåller personalutrymme och giftförvaringsutrymme skulle flyttas till den nya platsen.
Vandaliseringen har nu gått så långt att kommunen överväger att skaffa en eller flera nya byggnader för ändamålet på den nya platsen.
- De här barackerna är ju helt förstörda, säger Backlund.
Det är inte bara barackerna som angrips.
Vandalerna har även ägnat sig åt att förstöra de kommunägda stålcontainrarna som därefter reparerats för stora pengar.
Förövarna tar sig in på området genom att klippa hål i staketet varefter det uppenbarligen bär iväg till barackerna där de sätter igång.
Det är inte bara av praktiska och ekonomiska skäl som Mats Backlund reagerar:
- I det här förrådet hanterar vi farligt gods med färg och frätande syror och det kan mycket lätt uppstå explosioner här och de ångor som finns i lokalen är inte bra för mig som så ofta måste vistas här för att städa.
- Ungdomarna begriper tydligen inte hur farligt det är att hålla på med sånt här och jag kan inte förstå att ungdomar i Gällö har så lite att ägna sig åt att de måste göra så här, säger Backlund.
- Vi har visserligen haft ett par inbrott med vandalisering även vid återvinningscentralen i Bräcke, men det är ingenting jämfört med här i Gällö.
- Jag kan inte med bästa vilja i världen begripa vitsen med det här sabbet.

Mer läsning

Annons