Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd lanserar ny idé: Länet behöver egen sparbank

/

– Jämtlands län behöver en ny, egen sparbank!
Det menar Bräckes kommunalråd, Sven-Åke Draxten, s, som tillsammans med Ronny Svensson, sekreterare i intresseföreningen Småkom lanserat idén.

Annons

– I det banksystem som vi har och med affärsbankerna som stänger sina lokalkontor i glesbygderna utarmas servicen, menar Draxten.

– Länets kanske mest alarmerande stängning är den som drabbar Gäddede.

Småkom är en intresseorganisation som samlar kommuner som har 10 000 innevånare eller färre och varav fem återfinns i vårt län.

Länets kommunförbund och Småkomorganisationen skall tillsammans undersöka förutsättningarna för den nya länsbanken.

I december träffade företrädare för länets fem Småkomkommuner Ronny Svensson och Ulf Kristoffersson, tidigare vd för Västra Värmlands sparbank och en av arkitekterna bakom Swedbank, för att få information kring hur banker arbetar.

– Jämtlands län är ett av få län i Sverige som saknar egen sparbank och vi ska ta reda på vad som krävs för att etablera en, säger Sven-Åke Draxten.

Småkom har bland annat inhämtat information från Sparbanken Syd och norska Terragruppen kring deras arbetsmetoder.

Vem som skall kunna ställa sig bakom ett etableringsprojekt av den här kalibern och vem som skall stå som ägare finns det ännu inga idéer kring.

– Vi undersöker om det över huvud taget finns något intresse. Vi skall arbeta på annat sätt än den rådande bankstrukturen där bankerna har vinsthungriga ägare.

– Vi vill att eventuella vinster skall stanna i bygderna.

En intressekonferens kring en eventuell länsbank är planerad till i höst.

Mer läsning

Annons