Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kent har fullt jobb med Länstiningen

/
  • Kent Jonsson, Pilgrimstad, med sin uppfinning Länstiningen som han just nu turnerar för fullt med bland länets ihopfrusna rörledningar.        Foto: Ingvar Ericsson

Just nu i smällkylan har han häcken full så det förslår, Kent Jonsson, Pilgrimstad, tidigare tillsammans med sin bror Christer egen företagare i rörbranschen, numera anställd av YIT, Östersund.

Annons

Kylan är rena guldet för Kents och Christers uppfinning, Länstiningen, en behändig apparat som de åker runt och tinar frusna rörledningar i plast med.

Länstiningen är en 35 år gammal maskin i familjen Jonsson.

Kent och Christer konstruerade den och sökte patent, men beviljades inget.

Någon serieproduktion har aldrig kommit till stånd och Kent använder sin lilla maskin när han för sin nya arbetsgivares räkningar tinar runt i länet.

Även om patentförståsigpåarna gav Länstiningen kalla handen har maskinen dock av YIT befunnits så pass bra att företaget just nu håller på med att för egen räkning tillverka kopior.

Att den bevisligen mycket effektiva Länstiningen inte befunnits patentvärdig kan kanske bero på att den är alltför enkel.

Det enkla är som bekant oftast det bästa och den elpatronförsedda Länstiningen bygger på att lagom varmt vatten sprutas mot isproppen och arbetar i ett slutet system.

Många rörledningar är utrustade med värmekabel mot ihopfrysning.

– Gud så många kilometer trasig värmekabel som jag tinat fram under årens lopp, säger Kent.

– Jag når upp emot 50 meter och den här apparaten är oöverträffad, förklarar Kent tvärsäkert.

Mer läsning

Annons