Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kälen firar 500 år

/
  • Barbro Norberg, Laila Persson och Birger Nilsson med den urholkade stock som tros vara en båt som tillverkats för över 500 år sedan.            Foto: Ingvar Ericsson

Det ståndar till storkalas i Kälen i södra Bodsjöbygden. Den 20 innevånare stora byn fyller halvmillenniet jämnt!

Annons

Det har i byns innersta hittats anteckningar som visar att byn fick sin första fasta innevånare år 1509, det vill säga för 500 år sedan, något som självklart är värt lite fest. Den exakta födelsedagen är inte känd, men de självsvåldiga kälaborna har fastställt att födelsedagen skall inträffa nu på tisdag, den 7 juli, när utvandrade kälabor kan ha möjlighet att under pågående Bodsjöveckor komma på plats och då semesterledigt folk kan vara firargäster.

Fyndet av födelseåret gjordes i fjortonde akten i Diplomatarium Norvegicum, ett dansk-norskt dokument där det framgår att en person slagit sig ner på platsen just det året och då trakten tillhörde Danmark.

I bystugan, gamla skolan, i Kälen pågår just nu slutputsen på en exposé över de gångna 500 åren med minnesvärdheterna i Kälen, Enbo och Baksjöbodarna anslagna på en stor skärmutställning.

Födelsedagen bjuder på guidad tur genom byn och i Baksjöbodarna under ledning av Barbro Norberg, Staffan Jonsson, Åke Leek, Sven Svensson, Erik Eriksson och Annika Wilhelmsson. Varje gårds historia blir noterad på skyltar. Vandringen avslutas på Ol Pettersgården där det bjudes kaffe och spelmansträff och där några av Kälens många spelmän som violinmaestron Roger Jonsson, numera musikaliskt verksam i Australien, och Alfon och Göran Lundgren förväntas delta.

Det grunnas över huruvida inte byn är ännu äldre än 500 år. Detta på grund av att det i Gårdtjärn vid Kälamon på 40-talet hittades en båt, en urhuggen stock, som tros ha ännu flera år på nacken. Båten, som förvaras i en loge på Kälamon skall enligt planerna så småningom föras till länsmuséet för åldersbestämning.

Jubileumsdagen avslutas med gille i Kälens dansloge, där det för övrigt arrangeras fyra danser i sommar, varav den första lördag 11 juli.

Fredag den 10 juli arrangeras den årligen återkommande Kälenturneringen i kubb.

Forskningen kring Kälens synnerliga födelsedag har letts av Barbro Norberg som gjort det inom ramen för ett EU- projekt, i studiecirkelform påhejat av Bräcke ABF. Strudiecirkeln fortsätter även nästa år och är tänkt att mynna ut i en bok.

Mer läsning

Annons