Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaffekoppar ingrediens i kriget kring prästgårdsförsäljningen

/
  • Kyrkvaktmästaren Håkan Stölan visar det skåp i Bodsjö sockenstuga som härom dagen tömdes på sitt innehåll av kaffekoppar.
  • Förste kyrkvaktmästaren Leif Wolfenstein åkte på torsdagen till Bodsjö för att låsa upp den sålda präst­- gården och hämta ut kyrkans porslin som ska användas vid dopkaffe på söndag.  Foto: Ingvar Ericsson
  • Det är stora fina ytor med sjöutsikt som den holländska familjen får att bo i i Bodsjö gamla prästgård, konstaterar förste kyrkvaktmästaren Leif Wolfenstein.Foto: Ingvar Ericsson

Klockan är fem över tolv för länge sedan. Ingen skall dock förledas att tro att kriget kring Revsunds pastorats genomförda försäljning av Bodsjö prästgård i Flatnor, söder om Gällö, är avslutat bara för den sakens skull.

Annons

Gerillaaktiviteter pågår fortfarande och det går inte att ta miste om att en Bodsjöfundamentalisternas hämndlystnad mot kyrkan på sina håll råder i bygden.

Senaste exemplet var när kyrkvaktmästarna i måndags gick in i Bodsjö sockenstuga för att fika.

Då upptäckte de att någon tagit ner ett antal väggbonader i huset och avlägsnat samtliga kaffekoppar och fat sånär som på två koppar ur sockenstugans kök.

Porslinet tillhör Bodsjö hembygdsförening och hade hämtats av Berit Norberg och Bo Nyström, Kälen, och Birgitta Persson, Hunge, till följd av deras ängslan att porslinet skulle kunna försvinna när prästgårdens nya ägare tillträder, preliminärt runt nyår.

– Dom har ju bytt lås i prästgården så vi tog oss inte in där för att flytta kyrkans porslin till sockenstugan, säger Birgitta Persson, som är styrelseledamot i hembygdsföreningen.

En vikarierande vaktmästare hade släppt in Norberg och Nyström som packade godset och åkte från platsen.

Berit Norbergs syster Barbro är den som förgäves överklagat pastoratets försäljningsbeslut av prästgården till domkapitlet.

Nu på söndag är det barndop i Bodsjö med ett 40-tal gäster på dopkaffe.

Att porslinet är borta ledde till att kyrkvaktmästarbasen i pastoratet, Leif Wolfenstein, på torsdagen tvingades åka till Bodsjös sålda prästgård, där låsen nu är utbytta, för att plocka ut kyrkans egna porslin för ändamålet.

Enligt vad LT erfar överväger kyrkan att undersöka huruvida hembygdsföreningens företrädare genom att hämta porslinet gjort sig skyldiga till egenmäktigt förfarande.

Hembygdsföreningens ordförande, Hans Cederberg, Våle, sade sig på torsdagen varken känna till att porslinet hämtats eller att det placerats i ett utrymme i Hunge kapell.

Cederberg berättar att hembygdsföreningen avser att bland annat hämta sitt förråd av sockenkrönikor, ett skåp och en brudklänning, som finns förvarade i prästgården.

Mer läsning

Annons