Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intresset för lantgårdsturism ökar i länet

/
  • Lars och Eva Jönsson tillsammans med konsulten Birger Backlund och LRF:s EU-projektledare Ann Larsson framför den skara intresserade uthyrare av rum för turister på lantgård.  Foto: Ingvar Ericsson

Att upplåta byggnader på sin lantgård för turistisk verksamhet är uppenbarligen en företeelse på frammarsch.

Annons

I vårt län har många gårdsägare redan börjat och ännu flera är intresserade av att sätta igång.

På torsdagskvällen upplät lantbrukarparet Eva och Lars Jönsson, Skylnäs, söder om Pilgrimstad, sin till turistiskt vattenhål delvis konverterade gård till ett informationsmöte i ärendet.

Ett 30-tal personer representerande ett 20-tal gårdar infann sig.

Bakom arrangemanget stod LRF som äger ett hittills tämligen framgångsrikt EU-projekt i ärendet och som engagerat Ann Larsson, Berge, Tandsbyn, som projektledare.

Det treåriga projektet har blivit så pass framgångsrikt att det beviljats ytterligare tre år.

– Landsbygdsturismen vinner terräng inte minst bland våra internationella gäster och Evas och Lars gård är ett gott och inspirerande exempel på hur det kan fungera, säger Ann Larsson.

– Det finns statistik som talar för att svenskens resmönster har ändrats från utlandssemester till hemester och allt flera lantbrukare har den turistiska verksamhet som ett extra ben på gården.

En person som bland mycket annat engagerat sig i utvecklingen av lantgårdsboendet är Birger Backlund, som sålunda deltog vid torsdagens möte i Skylnäs.

– Vi arrangerar senare i höst ett möte i det här ärendet även i Föllinge.

Mer läsning

Annons