Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget krympt fullmäktige i Bräcke kommun

/

Bräckepolitikern Jörgen Perssons, (S), försök att minska antalet ledamöter i Bräckes kommunfullmäktige från 41 till 31 inför de kommande fyra åren blev en flopp.

Annons

Om han kommit med idén och motionerat någon månad tidigare hade förslaget av mycket att döma kunnat bli verklighet och kommunen hade sparat in resor och ersättningar för tio personer under till att börja med den kommande mandatperioden.

Persson lämnade in sin motion i november.

Ett beslut om ändring skulle enligt nya regler ha varit taget före februari för att kunna vinna laga kraft inför kommande mandatperiod.

För att hinna klara byråkratin hade man varit tvungen att sammankalla ett extra kommunstyrelsemöte och ett extra fullmäktige i december.

Ett extramöte kostar 30 000 - 50 000 kronor, ett belopp som bedömdes för stort och riskabelt mot bakgrund av att en majoritet av fullmäktigeförsamlingen kanhända hade motsatt sig en ändring.

– Vi hade ett fullmäktigemöte i december, flera veckor efter det att jag lämnat in min motion, så med lite vilja..., säger Persson.

– Jag tyckte att jag lämnade ett bra förslag och den efterföljande hanteringen vill jag inte kommentera.

Att motionen med lite vilja mycket väl och utan extra kostnader hade kunnat behandlas vid decembersammanträdet bekräftas från tjänstemannahåll.

Huruvida Jörgen Persson kommer att göra något nytt försök att minska fullmäktigebemanningen inför mandatperioden 2014-2018 vill han ännu inte uttala sig.

Oppositionspolitikern Yngve Hamberg, (C):

– Sånt här talas det ju ofta om i de politiska kretsarna.

– Så här efteråt kan man nog tänka sig att det hade kunnat gå att åstadkomma en majoritet för en minskning av antalet fullmäktigeledamöter.

– Det här är inte bara en penningfråga.

– Min tes är att vi behöver 41 ledamöter för demokratins skull.

Mer läsning

Annons