Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inflyttningen påbörjad i Gällös nya äldreboende

/
  • Undersköterskan Per Boqvist och vårdbiträdet Eva Persson trivs i sin nya arbetsmiljö i Gällö.
  • Det fortfarande odöpta nya äldreboendet i Gällö blir snart föremål för officiell invigning. Foto: Ingvarr Ericsson
  • Här är det väldigt fint, men viss längtar jag tillbaka till Lövsta i Sundsjö där jag och min Erik bodde i 28 år, säger Ingegerd Björnback, som bor på en annan avdelning i det nya huset än sin make.
  • Entrérummet till det nya äldreboendet i Gällö har redan använts till sammankomster.
  • En komplett utrustning för tvätt finns i var och en av husets tre avdelningar.

Nu har de 25 hyresgästerna och den 16 heltidstjänster stora personalen så smått börjat bo in sig i det spritt nya och ännu odöpta äldre- boendet i Gällö.

Annons

3 december startade inflyttningen i den 38 miljoner kronor dyra grannlåten, en inflyttning som ännu inte är helt slutförd.

– Vi har lång kö av folk som är intresserade av att flytta hit, säger föreståndaren Jan Elmqvist, och visar oss med tydlig stolthet runt i lokalerna.

Huset har en bruksyta om 3 000 kvadratmeter och byggnaden är indelad i tre avdelningar med i stort sett identiska utseenden, men avsedda för vårdtagare med olika vårdbehov.

Varje avdelning har en egen expedition.

När man kommer in i huset möts man av ett glasomgärdat umgängesrum med piano, ett utrymme som Revsunds församling redan och på eget initiativ använt flera gånger för allsång och annan underhållning för de boende.

När våren kommer ser både vårdtagare och personal fram emot att få utnyttja gården som vetter söderut som solutrymme.

Det nya huset ersätter den gamla Gellinergården som ägs av det kommunala fastighetsbolaget Bräcke Teknik AB som i sin tur är föremål för likvidation.

Likvidatorn Lars Normark har i uppdrag att ge byggnaden en ny ägare

– Vi kommer dock att inom kort samlas i kommunen för att försöka hitta nya användningsområden för huset, säger Bräcke kommuns tekniske chef Kjell Backlund.

– Den allra sista utvägen blir rivning, och det hoppas jag verkligen att vi slipper.

Att det byggdes ett nytt hur berodde på att en renovering av gamla Gellinergården skulle ha blivit nästan lika dyr som nybygget och att man då ändå inte skulle ha fått ett särskilt gott resultat.

Fallet med Gellinergården aktualiserades för fyra år sedan när arbetsmiljöverket dömde ut byggnaden som arbetsplats i dess dåvarande befintliga skick.

Mer läsning

Annons