Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I går startades Ljungå kraftverk

/
  • Blivande kraftverksvaktmästaren Mikael Söderberg, Ljungå, kraftverkets driftansvarige Martin Samuelsson, Mariestad, Härjeåns Kraft AB:s Stefan Olsson, Munkbysjön, och Curt Sillströms grävmaskinist Bertil Stormo, Frösön, framför den snurrande generatorn i samband med torsdagens start av minikraftverket i Ljungå.  Foto: Ingvar Ericsson

9 oktober 2008, klockan 12.15, det vill säga vid middagstid i går.

Annons
Där har ni den tidpunkt som under 17 år setts fram emot/gruvats inför av en mycket stor del av rätts-, juridik-, konsult-, byråkrati-, kommunal-, bank-, teknik- och inte minst mediasverige.
För att inte tala om Leif Jonsson, Moholm, Mariestad, som sedan ett år tillbaka äger Ljungå toppkontroversiella minikraftverk i östligaste delen av Bräcke kommun.
Efter en mycket nervös vecka smög sig Leifs handgångne Martin Samuelsson, Mariestad, vid nämnda klockslag tyst och försiktigt fram och vred på startknappen.
Varken trumpeter, tårtbitar eller kommunalråd fanns på plats vid tillfället.
Inte ens Leif Jonsson själv var närvarande.
Han tordes inte komma med risk för att tvingas se på om det än en gång skulle gå åt skogen.
Maskineriet sprang igång direkt, spann som en katt i 440 varv/minut och effektmätaren visade vid tillfället stadiga 640 kW med ett vattenflöde om sex kubikmeter vatten/sekund.
En mycket intressant närvaro i samband med starten var dock den anmärkningsvärt omfattande ansamlingen av stora Gimårödingar som stod vid dammen och väntade på att få segla vidare uppför Ljungån.
Den snudd på konstfullt parklikt anlagda fiskvägen förbi kraftverket kommer att öppnas till veckan och nu finns det bevis för att en omfattande fiskvandring verkligen äger rum på platsen.
Inte minst LT kan, efter att ha närvarat i samband med den försiktiga invigningen, styrka den omfattande närvaron av fisk.
Av utrymmesskäl i dagens tidning återkommer LT i morgon med mera information kring starten av detta ett av våra breddgraders mest kontroversiella kraftverksbyggen i modern tid.

Mer läsning

Annons