Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holländsk barnfamilj köpte Bodsjö prästgård

/
  • Bodsjö gamla prästgård vid Bodsjö kyrka får av allt att döma nya, holländska ägare.
  • –Att Bräcke kommun får fyra nya innevånare och som dessutom kan bidra till näringslivet fällde avgörandet, säger kyrkonämndens ordförande Ingrid Kjelsson.

Bodsjö gamla prästgård, belägen i Flatnor, intill Bodsjö kyrka, söder om Gällö, är av allt att döma på väg att få nya ägare.

Annons

Avtal om köp har träffats mellan Revsunds kyrkonämnd och en holländsk tvåbarnsfamilj, som sägs ha planer på att flytta hit, bosätta sig i huset och starta eget företag.

Något formellt beslut om försäljningen är ännu inte taget.

Av kyrkonämndens protokoll framgår att de 13 anbuden på huset är öppnade och att man funnit en intressant köpare som är villig att köpa huset för 350 000 kronor.

– Vi hade högre bud än detta, men vi vägde även in att Bräcke kommun får fyra nya innevånare och som dessutom kan bidra till näringslivet,

Det säger kyrkonämndens ordförande, kyrkans väls Ingrid Kjelsson.

– Detta fällde avgörandet.

Närvarande kyrkonämndsledamöter vid anbudsöppningen var kyrkonämndspolitikerna Birgitta Franzon, Ingela Ahlqvist, Ingrid Kjelsson, och Bräckekomministern Lars Ribert.

Den sistnämnde är den som har i uppdrag att sköta hanteringen av försäljningen.

Kyrkonämnden hade lovat den lokala och stora skogsägande stiftelsen Kyrkkilen en lägesrapport inför försäljningsbeslutet.

Detta mot bakgrund av en uppfattning som delas av många i Bodsjöbygden, nämligen den att Bodsjö prästgård skall vara kvar i församlingens ägo.

Detta inte minst i egenskap av enda större samlingslokal i Bodsjöbyn-Flatnorområdet.

Kyrkkilens styrelse fick på torsdagskvällen rapport om försäljningen och fick då klart för sig att kyrkan ämnar sälja prästgården till en annan köpare än Kyrkkilen.

– Kyrkkilen har inte fått vara med och konkurrera eftersom vi menar att den holländska familjen är bättre för Bodsjöbygden, säger Ingrid Kjelsson.

– Vi har tidigare frågat stiftelsen hur mycket de varit villiga att betala och inte fått något svar, och vi har fått frågan hur mycket vi ville ha, något som vi inte kan svara på under ett anbudsförfarande.

Högsta inkomna anbudet på prästgården låg på 425 000 kronor, men av ovan angivna skäl förordades dock den holländska familjen.

Den holländska familjen har tidigare bott i Sverige och drivit företag i 13 år.

Det kan nämnas att ovan nämnde Lars Ribert är ett nytt namn i på Bräckes kyrkokarta.

Han kommer från Ånge och skall välkomnas på nya jobbet senare i höst.

Ribert efterträder Stephanus Nieb, som tillträder en motsvarande tjänst i Revsund-Bodsjö-Sundsjö församling och välkomnas om ett par veckor på sitt nya jobb.

Mer läsning

Annons