Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittade kokgrop vid utgrävningar i Bodsjö

/
  • Martin Hallgren, Amanda Jönsson och Gunnel Johnsson gräver efter medeltida fynd i Bodsjö. På bordet ligger några keramikskärvor från 1700-talet som de har hittat.  Foto: Conny Liljeteg

I jakt på något från medeltiden fann arkelogerna en kokgrop i närheten av Boddas bönhus.

Annons

– Vi letar efter något som vi kan knyta till huset. Kokgropen skulle kunna vara från medeltiden. Det ska bli väldigt intressant att datera den, säger arkeologen Amanda Jönsson.

Som LT tidigare har berättat pågår det under veckan en arkeologiskutgrävning i Bodsjöbyn, där allmänheten också får delta.

– Människornaa är väldigt entusiastiska och det mesta görs av dem, säger Amanda Jönsson, arkeolog från länsmuseet på Jamtli.

Det ska bland annat ha funnits en gård i byn som försvann på 1800-talet och att det har funnits ytterligare gårdar men det är ingen som vet exakt var de har legat. De hoppas nu att utgrävningarna ska klargöra detta.

För att söka av området drogs det i går, tisdag, upp ett schakt med en grävmaskin. Mörka fläckar var synliga i jorden, vilket visade att det hade använts mycket kol på det stället.

– Det var här de lagade mat. Det måste göras en analys av fynden men kokgropen skulle kunna vara från medeltiden, säger Amanda Jönsson.

De har hittat flera spår som tyder på var husen har legat.

– Vi har hittat keramikskärvor från 1700-talet och många olika djurben, alltså matrester. Det blir ofta sådant kvar vid en bosättning, säger Amanda Jönsson.

Många funderar också på om det har funnits en större gravplats i byn. Vid gårdagens utgrävning hittades inget som tyder på detta.

Mer läsning

Annons