Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik överlevde mc-kraschen mot en älgtjur

/
  • Motorcykeln som fortsatte på egen hand en bit efter själva kollisionen stannade mot den här granen som kvistades en bra bit upp på stammen vid olyckan.
  • På en motorfirma i Östersund står det som är kvar av Henriks motorcykel. Bland sladdarna finns älghår och mossa.
  • Skräcken när man får ett samtal om en olycka som drabbat en anhörig är den värsta du kan tänka dig, säger mamma Gunn.
  • Henrik fick en så kallad halåväst som ska stabilisera hans huvud medan nackkotorna läker ihop.
  • Motorcykelns temperatur- mätare hittade Henrik när han igår besökte olycksplatsen vid Gimån.

Älgen sprang ut på vägen mitt framför motorcykeln och Henrik hade inte en chans att väja. Smällen tog mitt på älgen som dog på platsen och kvar låg Henrik medvetslös i diket.

Annons

Det var för sex veckor sedan, söndagen den 13 september som Henrik Sjödin, 33 år, från Frösön bestämde sig för att åka och hälsa på sin mamma och pappa i Holm, några mil väster om Sundsvall.

– Det var en bra dag för en motorcykeltur och jag såg fram emot att få träffa föräldrarna och äta en middag med dem och några andra släktingar som skulle komma.

Men det var nära att det inte blev någon släktmiddag. På vägen ner efter en smal asfaltväg mellan Sandnäset och Holm mötte Henrik en bil som kom på fel sida i en kurva.

– Det var ytterst nära att det skulle smälla och jag fick köra utanför vägkanten ett tag för att undvika en frontalkrock. När jag kom fram och berättade vad jag varit med om blev både mamma och pappa upprörda och jag fick lova att köra försiktigt när jag skulle hem. Föga anade Henrik och föräldrarna vad som skulle hända...

När middagen var slut satte sig Henrik på sin ljusgröna Honda på 650 kubik och började köra mot Östersund.

– När jag passerade Bräcke var det skymning och det duggregnade lätt. Jag började närma mig rastplatsen vid Gimån och det är den sista minnesbilden jag har före olyckan. Det som hände sedan har jag fått berättat för mig, säger Henrik.

Från motsatt håll kom Jonas Wiklund, från Brunflo, och han såg hela händelseförloppet.

– När älgen dök upp ur skogsbrynet så trodde jag nog först att motorcyklisten skulle klara sig från krocken. Men han körde rakt in i sidan på älgoxen och jag förstod att en alvarlig olycka hade hänt och jag var säker på att motorcyklisten hade omkommit.

Jonas Wiklund tvärvände på vägen och ställde bilen med varningsblinkers på. Samtidigt som Jonas började leta efter Henrik så larmade han efter hjälp på sin mobiltelefon.

Efter 20 sekunder hittade han Henrik medvetslös halvt nere i diket och Jonas började med att stoppa några bilar, där förarna fick hjälpa honom att dirigera trafiken.

Vid sidan om vägen låg älgen och sparkade en stund innan den dog.

– Efter ett tag stannade en bil med en sjuksköterska och vi hjälptes åt att försöka stabilisera Henrik, som då började vakna upp och försökte att vända på sig.

Efter cirka tio minuter dök ambulans och brandbil från Bräcke upp och efter ytterligare en stund så landade ambulanshelikoptern mitt på E 14 som nu var helt avstängd.

När Henrik kom in på akuten hade han ansiktsskador, höger arm var bruten på två ställen, vänster arm var förlamad och flera halskotor var skadade.

– Jag har hört efteråt att om någon hade vänt på mig vid olycksplatsen så hade jag avlidit direkt. Så illa skadade var min nacke. Så de som kom till platsen först, både Jonas Wiklund och sköterskan som jag inte vet namnet på gjorde allting rätt.

Hemma i Holm fick Henriks mamma och pappa ett samtal som alla föräldrar fruktar, att ens barn har varit med om en olycka.

– Vi körde direkt upp till Östersund och när vi såg Henrik på akuten fick vi en chock. I stället för ett ansikte var det bara en blodig massa med två små springor för ögonen. Det var en skrämmande syn, säger mamma Gun. Men nu efteråt förstår hon att det hela hade kunnat sluta betydligt värre.

Efter några dagar i Östersund fick Henrik flyga till Umeå där han fick en så kallad halåväst, som ska stabilisera hans huvud medan nackkotorna läker ihop. Han ska ha västen i två månader och nu har över halva tiden gått.

– Gissa om jag ska ta en lång och varm dusch den dag västen tas av, skrattar han.

I går var Henrik tillbaka på olycksplatsen igen och han hittade igen delar från motorcykeln och såg trädet där mc:n stannade efter älgkrocken.

– Konstigt nog känner jag ingen olust över att vara tillbaka. Det är nog bra att få se platsen igen, säger han och fortsätter att leta delar.

Läkarna har sagt att Henrik troligtvis blir helt återställd efter olyckan.

Mer läsning

Annons