Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemgården i Kälarne – ett ärende för Ragunda kommun

/
  • Ragunda kommuns äldreomsorgschef, Gunnel Nordengren, hälso- och sjukvårdschef, Elisabet Karlander-Blom, ks-ledamoten Birgitta Engberg (C), Ragundas kommunalråd Elisabet Yngström (S), Bräckes kommunalråd Sven-Åke Draxten (S), Bräcke kommuns fastighetsförvaltare Bo Edh, ks-ledamoten Bo Bergström (A) och Ragundas kommundirektör Åke Ljusberg vid rundvandringen i Hemgården i Kälarne.
  • Kommunstyrelseledamöterna Anders Frimert (S), Mikael Westin (C), och Jan-Owe Johansson (S), dryftade hyresfrågor i Kälarne.Foto: Ingvar Ericsson
  • Hemgården i Kälarne

Bräcke kommuns en gång så stolta äldreboende i Kälarne, Hemgården, som sedan många år tillbaka ligger i träda i väntan på bättre tider, kan vara på väg att komma till heders igen. Detta möjligen som ett korttidsboende för Ragunda kommun

Annons

Ragunda kommunstyrelse öppnade på tisdagen tillsammans med några av kommunens tjänstemän sitt möte med att företa studiebesök i Kälarne.

Där besöktes den topprenoverade, åtta rum stora Hemgården, som egentligen aldrig använts i modern tid.

Skälet till Ragunda kommuns studiebesök är ett omtänk i Ragunda kommun där man tidigare haft planer på att lägga ner, eller åtminstone minska omfattningen av äldreboendena i både Bispgården Hammarstrand och Stugun och för kanske 150 miljoner kronor bygga ett jättekomplex i Hammarstrand.

Planerna på storbygget är skrotade, de tre befintliga enheterna Nipängen i Bispgården, Björkhammar i Hammarstrand och Bergegården i Stugun byggs om och ut och tanken är att Hemgården i Kälarne skall fungera som avlastningsenhet.

Några som helst beslut är ännu inte tagna, varken om Ragunda kommun över huvud taget skall hyra huset och/eller i så fall under vilka former verksamheten skall bedrivas.

När Hemgården för ett tiotal år sedan stängdes som äldreboende i Kälarne flyttades de inneboende ut i lägenheter i Kälarne samhälle där Bräcke kommuns hyreshus modifierades och bland annat försågs med hiss.

Tanken var att Hemgården skulle säljas eller hyras ut som näringsfastighet. En kort tid efter att byggnaden tömts – till Kälarnebornas mångomtalade irritation – dök ett hyresintresserat företag upp.

Detta i form av två kvinnor som ville etablera ett skyddat boende för hotade och misshandlade kvinnor.

Kommunen blev eld och lågor och lät för ändamålet och för stora pengar göra rena lyxsviten av en av Hemgårdens flyglar.

När bygget var slutfört konkursade den presumtiva hyresgästen till följd av låg kundtillströmning.

Därefter har huset stått för försäljning och gapande tomt sånär som på ett par lägenheter som fortfarande fungerar som bebodda bostäder.

En Ragundatanke är att Hemgården ska bli ett alternativ för korttidsboende eller ge möjlighet för avlastning.

En som med tydlig entusiasm ser fram emot att få ta Hemgården i anspråk är Ragundas kommundirektör Åke Ljusberg.

Ljusberg var kommundirektör i Bräcke när beslut om Hemgårdens stängning togs.

– Jag vet att det här är ett mycket fint hus.

Att Hemgården stått tom så länge har kostat Bräcke kommun avsevärda pengar.

För att råda bot på en del av de höga kostnaderna installerades för något år sedan en bergvärmeanläggning för 1,4 miljoner och den tomma Hemgården har därefter haft en årlig driftkostnad på runt 350000 kronor.

Vid full värme och i full drift drog Hemgården tidigare olja för 600000 kronor.

Det kan i sammanhanget noteras att den stängda och tomma Gellinergården i Gällö har en årlig driftskostnad på runt en halv miljon.

Mer läsning

Annons