Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är skolan som blir skola

/

Pilgrimstads skola blir skola – igen. Efter en fyra år lång vända in i grannhuset, Pilgrimstads Folkets hus, har Bräcke kommuns skolledning beslutat att ortens skolbyggnad åter ska komma till heders som bygdens läroanstalt. Flytten genomförs redan vid årsskiftet.

Annons
Pilgrimstads skola byggdes i början av 1950-talet och skälet till att skolan 2004 tömdes var att det behövdes en betalande hyresgäst i det kommunalt bidragsberoende penninghålet Folkets hus.
Dessutom hade den gamla skolbyggnaden drabbats av en del mögelangrepp i källarvåningen och som påverkat åtminstone en av lärarna, som tidigare utvecklat mögelallergi.
Möglet är, enligt vad LT erfar, endast delvis åtgärdat och bland annat källarvåningens bakre vägg tros vara fuktangripen och där man kan spåra mögel. Hur det egentligen ligger till med den saken ska undersökas av Anticimex.
För fem år sedan fanns tanken att helt lägga ner skolan och låta barnen gå i Fjällsta eller Gällö.
Bräcke kommuns stora borgensåtagande i Folkets hus fällde dock avgörandet och skolan fick i stället agera räddningsplanka för Folkets husekonomin samtidigt som Folkets hus lokaler faktiskt inte alls var utformade för skolbruk och knappast ändamålsenliga.
Det har gjorts skisser på tämligen omfattande ombyggnad av Folkets hus för att bättre fungera som skola, skisser som av penningskäl aldrig blivit mer än skisser.
Under både skolpersonalens och föräldrarnas protest skedde flytten till Folkets hus och en hel del av skolans materiel kastades på tippen eller auktionerades ut eftersom det inte rymdes i Folkets hus.
När skolhuset ställdes tomt smiddes stora planer på att antingen konvertera huset till ett kontorshus/företagshotell eller riva delar av byggnaden och det togs fram skisser i ärendet.
Något näringslivsintresse att flytta in i den gamla skolan uppstod aldrig och situationen blev knappast mera näringslivsintressant när företagsdrakar som Observer plötsligen lämnade ortens industriområde.
Pilgrimstads skola har i dag 35 elever.

Mer läsning

Annons